Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

9η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

1o Τρίμηνο: 9η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

9η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα ρούχα αρχίζουν να σας στενεύουν και οπωσδήποτε χρειάζεστε καινούρια σουτιέν. Θα ήταν πολύ καλή ιδέα να αλλάξετε το τύπο των εσωρούχων σας σε βαμβακερά για τους 9 αυτούς μήνες και να αποφύγετε την χρήση σερβιετών. Έτσι θα προστατευτείτε από ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες. Αποφύγετε τις ενδοκολπικές πλύσεις, εάν το συνηθίζατε και αλλάξτε το σαπούνι που χρησιμοποιείται για την ευαίσθητη περιοχή σε κάτι ηπιότερο ειδικά για εγκύους.

Έχετε πλέον συνηθίσει τη νέα σας κατάσταση και το σώμα σας προσαρμόζεται με εντυπωσιακό τρόπο ώστε να προσφέρει στο μωρό όλα όσα χρειάζεται, τρέφοντάς το μέσω του πλακούντα. 

Το σώμα σας αλλάζει μέρα με τη μέρα, δημιουργώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα! Δείτε τι συμβαίνει την 9η εβδομάδα:  

  • Έχετε ακόμα ναυτία, αλλά σύντομα θα περάσει 
  • Το στήθος σας μεγαλώνει και ίσως χρειαστείτε σουτιέν εγκυμοσύνης
  • Εξαιτίας των ορμονών μπορεί να εμφανίσετε κάποια κολπική μυκητίαση ή ουρολοίμωξη 

Εσείς την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου δεν έχουν υποχωρήσει ακόμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η λεγόμενη «πρωινή ναυτία» μπορεί να κάνει την εμφάνισή της -δυστυχώς- οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ίσως να σας ενοχλούν συγκεκριμένες οσμές. Δοκιμάστε για την πρωινή ναυτία να πιείτε γάλα καρύδας και φρυγανιές ολικής άλεσης αλλά με μέτρο. Το τσάι τζίντζερ επίσης βοηθά.

Μην τρώτε βαριά το βράδυ καθώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινώνεται.

Τα καλά νέα είναι ότι σύντομα θα υποχωρήσει τόσο η ναυτία όσο και η κόπωση, η οποία θα εμφανιστεί ξανά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Τώρα που γνωρίζετε τι συμβαίνει μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση καλύτερα!

Το μωρό σας την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο έχει μήκος 2,3 εκ. περίπου και μοιάζει ολοένα περισσότερο με μωρό.

Τα δαχτυλάκια ξεχωρίζουν μεταξύ τους και τα άκρα έχουν αρθρώσεις στους αστραγάλους, τους καρπούς και τους αγκώνες. Τα χρωμοσώματα που καθόρισαν το φύλο του έχουν αρχίσει να σχηματίζουν τα γεννητικά του όργανα. Όλα τα όργανα είναι στη θέση τους και το μόνο που μένει είναι να αναπτυχθούν και να πάρει το μωρό βάρος. Ο πλακούντας θα φροντίσει γι’ αυτό, παράγοντας ορμόνες, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο και απομακρύνοντας τις τοξίνες. 

Mothercare