Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

28η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

3o Τρίμηνο: 28η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Mothercare

28η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αυτό ήταν, βρίσκεστε στην τελική ευθεία! Το τελευταίο τρίμηνο έχει ξεκινήσει και σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να κρατήσετε αγκαλιά το μωράκι σας! Ανυπομονείτε και έχετε άγχος για τη μεγάλη μέρα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε νέα μαμά. 

Σε μόλις 12 εβδομάδες θα υποδεχθείτε στο σπίτι το νεογέννητο μωρό σας. Έχετε ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζετε το βρεφικό δωμάτιο; Το να είστε προετοιμασμένη θα σας απαλλάξει από αρκετό άγχος όταν έρθει η ώρα. Επενδύστε χρόνο στην ενημέρωση και γνωσιακή σας προετοιμασία ως νέοι γονείς. Μια ειδικευμένη μαία μέσα από τα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς μπορεί να σας εφησυχάσει και να σας κατευθύνει με επάρκεια για το νέο σας ρόλο.

  • Είναι φυσικό να νιώθετε συναισθηματικά φορτισμένη 
  • Να υπενθυμίζετε καθημερινά στον εαυτό σας πως το μωρό σας τρέφεται όχι μόνο με βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά αλλά και με θετικά συναισθήματα. Αφιερώνετε χρόνο στην αυτοφροντίδα.
  • Μιλήστε με άλλες μαμάδες και ζητήστε τη συμβουλή τους
  • Κάντε μια λίστα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστείτε

Εσείς την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η απόκτηση μωρού είναι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου, γι’ αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε άγχος μαζί με τον ενθουσιασμό. Ο γιατρός και η μαία σας θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας στα προγεννητικά ραντεβού, αλλά θα σας βοηθήσει εξίσου το να μιλήσετε με άλλες μαμάδες.

Αν είστε ρέζους αρνητικό (RhD) θα χρειαστεί να εξεταστείτε ξανά για να ελεγχθεί αν έχει έρθει σε επαφή το αίμα σας με εκείνο του μωρού. Προληπτικά, μπορεί να σας χορηγηθεί μια ένεση ανοσοσφαιρίνης (Rh) για την πρόληψη ανάπτυξης αντισωμάτων στον διαφορετικό τύπο αίματος του μωρού, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικές κυήσεις. 

 

 

Το μωρό σας την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Προτού γεννηθεί, το μωρό θα χρειαστεί να πάρει ακόμα λίγο βάρος. Τώρα έχει μήκος 38 εκ. και βάρος 1 κιλό περίπου (όσο μια συσκευασία ζάχαρης). 

Το σύστημα ισορροπίας έχει αναπτυχθεί στα αυτιά του και ανά πάσα στιγμή ξέρει τι φορά έχει. Τα ματάκια του έχουν βλεφαρίδες και μπορούν να ανοιγοκλείσουν και να εστιάσουν. 

Ορισμένες φορές, μάλιστα, μπορούν να βλεφαρίσουν γρήγορα (όταν βρίσκονται σε REM, Rapid Eye Monement). Αυτή η φάση ύπνου δείχνει ότι το μικρό σας ονειρεύεται! Εκτός αυτού, ο χτύπος της καρδιάς του είναι δυνατός και μπορεί να γίνει αντιληπτός από το στηθοσκόπιο. 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Την εβδομάδα αυτή επισκεφθείτε κάποιο διαγνωστικό κέντρο για την εκτέλεση της καμπύλης ζαχάρου. Μιας απαραίτητης εξέτασης στην εγκυμοσύνη που θα σας βοηθήσει, εάν υπάρχει ανάγκη, το δικό σας γλυκαιμικό δείκτη και να βοηθήσει στην ομαλότερη ανάπτυξη και συνέχεια της εγκυμοσύνης σας. Ο γιατρός και η μαία σας θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Ενημερώστε τους για τα αποτελέσματα και επισκεφθείτε τους και αυτή την εβδομάδα για τον τυπικό σας έλεγχο εγκυμοσύνης.

Θυμηθείτε αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να προετοιμαστείτε για τον τοκετό σας. ‘Ολες οι μανούλες πρέπει να εξασκηθούν στις αναπνοές και τις ασκήσεις τοκετού για έναν καλύτερο και πιο ανώδυνο τοκετό. Και είναι στο χέρι σας!

Κάντε μια λίστα αγοράς με τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για το μωρό και επιλέξτε το καρότσι και το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου που ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Μην ανησυχείτε αν οι επιλογές σάς φαίνονται πολλές, ο δικός μας Οδηγός Αγορών θα σας βοηθήσει να βρείτε ό,τι ψάχνετε προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες.