Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

13th Pregnancy Week

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

1o Τρίμηνο: 13η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

13η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες θεωρούν τη 13η εβδομάδα ως ορόσημο στην εγκυμοσύνη τους: τα συμπτώματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η κοιλίτσα τους είναι ακόμη μικρή. Το μωρό σας μεγαλώνει, αναπτύσσεται και έχει πλήρως σχηματισμένα νεφρά και πνεύμονες.  

Καλώς ήλθατε  στην πρώτη εβδομάδα του δεύτερου τριμήνου. Διανύετε αυτό που πολλοί ονομάζουν «μήνα του μέλιτος» της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το! 

  • Ο κίνδυνος αποβολής είναι αισθητά μειωμένος 
  • Ο πλακούντας έχει αναλάβει πολλά σημαντικά «καθήκοντα»  
  • Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι ανεπαίσθητα

Εσείς την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Οι ορμόνες σας σταθεροποιούνται καθώς ο πλακούντας αναλαμβάνει μέρος της… δουλειάς. Αυτό σημαίνει ότι υποχωρούν οι παρενέργειες του πρώτου τριμήνου, όπως ανακάτεμα, εξάντληση και αλλαγές διάθεσης (ζήτω!).

Μόλις ολοκληρώσετε το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος αποβολής.

Η κοιλίτσα σας είναι ακόμα αρκετά μικρή και τα συμπτώματα ανεπαίσθητα, γεγονός που κάνει αυτή την περίοδο ιδανική! 

Το μωρό σας την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας είναι μια μικρογραφία ανθρώπου και έχει πλέον μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα!

Μπορεί να ανοίξει το στόμα του, να πιπιλίσει το δάχτυλό του και να βγάλει έξω τη γλώσσα του. Οι πνεύμονές του είναι έτοιμοι να πάρουν την πρώτη τους ανάσα και θα εξασκηθούν πρώτα μέσα στην κοιλιά, ακόμα κι αν είναι σε υγρό περιβάλλον. 

Τα νεφρά είναι πλήρως λειτουργικά και η ωρίμανση και επιπλέον σχηματισμός των γενετικών οργάνων  συνεχίζεται μαζί με όλα τα εσωτερικά όργανα του σώματος αλλά και τις φωνητικές χορδές. Ίσως ο γιατρός σας στον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας να σας έδωσε μια μικρή υποψία για το φύλο του μωρού σας.

Στις 20 εβδομάδες, όμως, θα ξέρετε σίγουρα!

 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τώρα είναι μια καλή στιγμή να τονώσετε τους μυς του πυελικού εδάφους και να τους προετοιμάσετε για την πίεση που θα δεχθούν τους μήνες που ακολουθούν. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι πιο άνετες όλης της εγκυμοσύνης και ενδείκνυνται για μια χαλαρωτική απόδραση με τον σύντροφό σας. 

Προτιμήστε διαδρομές ή ταξίδια που σας επιτρέπουν να κινηθείτε με άνεση και συχνές στάσεις για ξεκούραση κάθε 90 λεπτά! Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια, προσαρμόστε κατάλληλα με την κοιλίτσα σας τη ζώνη του αυτοκινήτου και επωφεληθείτε από ασκήσεις ενίσχυσης της κυκλοφορίας των κάτω άκρων.

Τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη έως και την 34η εβδομάδα.