Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

17η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 17η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

17η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

To σώμα σας εξακολουθεί να αλλάζει σιγά σιγά, μαζί με το μωρό που μεγαλώνει μέσα του, αλλά είστε ακόμα σε θέση να φέρετε σε πέρας την καθημερινότητά σας (πχ. να δέσετε τα παπούτσια σας). 

Η κοιλίτσα φουσκώνει λίγο περισσότερο μέρα με τη μέρα και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι σχετικά ήπια. Ευκαιρία να απολαύσετε αυτόν τον «μήνα του μέλιτος»! 

  • Από εδώ και στο εξής, θα παίρνετε περίπου μισό κιλό ανά εβδομάδα 
  • Αρχίζετε να νιώθετε το μωρό σας να κουνιέται, ειδικά αν είχατε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Αν όχι μην ανησυχείτε! Σύντομα θα το νιώσετε
  • Είναι φυσιολογικό να νιώθετε αγχωμένη, αλλά είναι σημαντικό να χαλαρώνετε 

Εσείς την 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η καρδιά σας χτυπάει για… δύο αυτή την εβδομάδα και διοχετεύει περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ιδρώνετε πιο εύκολα και να σας κόβεται η ανάσα. Θα τα ξεχάσετε όλα, όμως, μόλις νιώσετε τις πρώτες κινήσεις του μικρού σας, μια αίσθηση σαν φτερούγισμα.

Αν είστε για πρώτη φορά μανούλα, ίσως δεν το καταλάβετε για μερικές εβδομάδες ακόμα. 

Το μωρό σας την 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ο ομφάλιος λώρος γίνεται πιο παχύς και δυνατός καθώς μεγαλώνει το μωρό, το οποίο έχει το μέγεθος της παλάμης σας και βάρος ίσο με ένα μεγάλο παντζάρι. Όσο παίρνει βάρος, το δέρμα του θα αποβάλλει τις πτυχώσεις ενώ σχηματίζονται παράλληλα οι αδένες του που θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του μόλις έρθει στον κόσμο. Η καρδούλα του ελέγχεται από τον εγκέφαλό του πια και χτυπάει με πιο κανονικούς ρυθμούς, αλλά πάντα πιο γρήγορα από τη δική σας. 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ακόμα και αν ξεχειλίζετε από ενέργεια, είναι σημαντικό να μην πιέζεστε. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το στρες και να παραμένετε ήρεμη και χαλαρή: το μωρό σας το έχει ανάγκη. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια φίλων και να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να έχετε άγχος, ειδικά όταν οι ορμόνες σας παίρνουν τον έλεγχο της κατάστασης καμιά φορά.

Αν νιώσετε την ανάγκη, μιλήστε στον γιατρό σας ή την μαία σας.