Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

24th Pregnancy Week

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 24η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Mothercare

24η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

H φουσκωμένη κοιλίτσα σας προκαλεί αστάθεια αλλά παρέχει στο μικρό σας όλο τον χώρο που χρειάζεται για να κινείται με άνεση. Αν δεν το έχετε ακόμα νιώσει να κλωτσάει, τώρα μπορεί να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία!

Είναι φυσικό όλες αυτές οι αλλαγές να σας κάνουν πιο ευαίσθητη, γι’ αυτό μην παραξενευτείτε αν κλάψετε βλέποντας μια ταινία ή νιώθοντας το μωρό να στριφογυρίζει μέσα σας. 

  • Ίσως νιώθετε μια ελαφριά αστάθεια 
  • Ίσως ξεκινά κάποιο οίδημα στα κάτω άκρα
  • Μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ραγάδες  
  • Αν νιώσετε έντονες γρήγορες κινήσεις με επαναληπτικό χαρακτήρα στην κοιλιά, ίσως το μωρό σας έχει λόξυγκα

Εσείς την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Kαθώς το δέρμα τεντώνεται για να δώσει χώρο στο μωρό σας, μπορεί να εμφανιστούν μικρές κόκκινες γραμμές στην κοιλιά, τα πόδια, τα ισχία ή το στήθος. Ονομάζονται «ραγάδες» και είναι πολύ συνηθισμένες στην εγκυμοσύνη. Συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε την όψη τους εφαρμόζοντας μια ειδική κρέμα που προσφέρει στην επιδερμίδα ενυδάτωση και ελαστικότητα. Γύρω στην 24η εβδομάδα, η μήτρα έρχεται πιο ψηλά από τον αφαλό και ίσως αισθανθείτε τράβηγμα των συνδέσμων που κρατούν τη μήτρα ενωμένη με τα τοιχώματα της κοιλιάς. Να ένας ακόμη λόγος να κακομάθετε τον εαυτό σας με ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο. 

Επίσης μετά από αυτή την εβδομάδα παρατηρείτε τα σώμα σας για έντονο οίδημα στα κάτω άκρα. Η κατακράτηση είναι φυσιολογική και μπορεί να σας αναγκάσει να αγοράσετε ένα νούμερο μεγαλύτερα παπούτσια. Παρατηρείτε το σώμα σας και  αναφέρετε στο γιατρό ή την μαία σας σημάδια έντονων πονοκεφάλων που επιμένουν ή κηλίδες ή στίγματα κατά την όραση. Μετρήστε συχνά την αρτηριακή σας πίεση σε κάποιο φαρμακείο και επιχειρήστε ανάπαυση.

Το μωρό σας την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To προσωπάκι του αποκτάει τις τελευταίες «πινελιές»: βλεφαρίδες, φρύδια και μαλλάκια. Οι γευστικοί του κάλυκες λειτουργούν κανονικά και παράλληλα σχηματίζονται δακτυλικά αποτυπώματα σε πατούσες και χεράκια. Με μήκος 30 εκ. και βάρος 300 γρ. περίπου, το μωρό σας προετοιμάζεται για την πρώτη του ανάσα χάρη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των πνευμόνων. Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει τις… πρόβες καταπίνοντας αμνιακό υγρό, το οποίο μπορεί να του προκαλέσει λόξυγκα! 

 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αντιμετωπίστε την αστάθεια επιβραδύνοντας τους ρυθμούς σας και προσέχοντας όταν σηκώνεστε ή ξαπλώνετε. Έχετε την τέλεια δικαιολογία για να ζητήσετε από τον σύντροφό σας και τους φίλους σας να σας φέρουν κάτι να πιείτε ή να τσιμπολογήσετε ενώ ξεκουράζεστε στον καναπέ. Φοράτε σουτιέν που προσφέρουν άνεση και στήριξη ώστε να προλάβετε ή να περιορίσετε τις ραγάδες στο στήθος και φροντίστε την επιδερμίδα σας χρησιμοποιώντας μια ειδική κρέμα κατά των ραγάδων.