Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

8th Pregnancy Week

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

1o Τρίμηνο: 8η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

8η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αυτή είναι μια σημαντική εβδομάδα για το μικρό σας, αφού σιγά-σιγά χάνεται η «ουρά» και αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μικρό ανθρωπάκι.

Η 8η εβδομάδα είναι συνήθως η εβδομάδα των αναζητήσεων.

Οι περισσότερες μέλλουσες μανούλες αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήσεις διαδικτυακά. Ακολουθήστε αυτό μας το ημερολόγιο και δώστε λύση σε κάθε σας απορία. Ρωτήστε τον ειδικό πριν διεξάγετε συμπεράσματα για θέματα επιπλοκών ή φυσιολογικής εξέλιξης μιας εγκυμοσύνης.

Είμαστε δίπλα σας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Το σώμα σας βοηθάει να αναπτυχθεί το έμβρυο με εντυπωσιακό τρόπο. Ίσως δεν το γνωρίζατε, αλλά: 

  • Έχετε περισσότερο αίμα απ’ ότι συνήθως, περίπου 1,5 λίτρο παραπάνω μέχρι το τρίτο τρίμηνο
  • Η μήτρα σας είναι εξαιρετικά ελαστική και θα φτάσει να διασταλεί 1.000 φορές όσο το αρχικό της μέγεθος!
  • Το στήθος σας προετοιμάζεται να θηλάσει το μωρό σας

Εσείς την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωρό σας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κυρίως κούραση. Αν μπορείτε να ακούτε το σώμα σας και να ξεκουράζεστε τακτικά, τόσο το καλύτερο. Ίσως έχετε δυσκοιλιότητα εξαιτίας της προγεστερόνης (ορμόνη εγκυμοσύνης) και της πλούσιας σε σίδηρο διατροφής.

Αρκετές μανούλες βιώνουν συσπάσεις ή τραβήγματα στην περιοχή κάτω από τον αφαλό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με την περίοδο σε μικρότερη ένταση. Συμβαίνουν λόγω της αυξημένης διατασιμότητας της μήτρας σας και θα συνεχιστούν έως και τις 12 εβδομάδες.

Το σώμα σας ακόμη αντιδρά έναντι του μωρού σας που το αντιμετωπίζει ως ξενιστή και προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτό. Μην φοβάστε όμως!

Οι ορμόνες σας προστατεύουν και κοιμίζουν ολοένα και περισσότερο αυτές τις συσπάσεις.

Ωστόσο μην το παρακάνετε! Εάν νιώθετε έντονες και συχνές τέτοιες συσπάσεις δοκιμάστε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Αποφύγετε το άγχος, το βάρος και την έντονη σωματική άσκηση αυτές τις εβδομάδες. Το σώμα σας μπορεί και ξέρει να σας καθοδηγεί. Ακούστε το!

Το μωρό σας την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το -επίσημα πλέον- έμβρυο χάνει την ουρά του και αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μωρό. Έχει μήκος 1,6 εκ. και μεγαλώνει κατά ένα χιλιοστό κάθε μέρα.

Τα άκρα του είναι πιο μακριά και έχει μικρά χεράκια και ποδαράκια. Αναπτύσσεται η σπονδυλική στήλη και όλα τα βασικά όργανα είναι στη θέση τους, ενώ σχηματίζεται το νευρικό δίκτυο στον εγκέφαλο. Απίστευτο, αλλά έχει αποκτήσει γευστικούς κάλυκες και μια μικροσκοπική κοιλίτσα, ενώ η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει είναι η αφή.

Σε αυτή την εβδομάδα το μωρό σας έχει πλήρως σχηματίσει τα εξωτερικά γενετικά του όργανα. Απλά ακόμη δεν μπορούν να φανούν μέσω του υπερήχου! Εσείς τι εύχεστε;

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μεταξύ της 8ης και 10ης εβδομάδες είναι καλό να επισκεφθείτε ένα εργαστηριακό κέντρο για της πρώτες εργαστηριακές σας εξετάσεις.

Οι εξετάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επικοινωνηθούν άμεσα στο γιατρό και την μαία σας. Μέσω αυτών μπορούμε να γνωρίζουμε την ανάγκη σας σε σίδηρο, επιπλέον έλεγχο για τον σύζυγο (σε περίπτωση στίγματος μεσογειακής αναιμίας), τα επίπεδα ανοσοποίησής σας σε ιούς όπως το τοξόπλασμα, ο μεγαλοκυταροϊός και η ερυθρά. Επίσης ο τύπος αίματός σας είναι σημαντικός όπως και η γενικότερη αιμοδυναμική σας κατάσταση. Το σάκχαρό σας , η λειτουργία του θυροειδούς σας αλλά και του ουροποιητικού συστήματός σας είναι σημαντικά στοιχεία μιας καλής εξέλιξης στην εγκυμοσύνη σας.

Μην είστε καθόλου αμελής!