Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

11η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

1o Τρίμηνο: 11η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

11η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη, η πρωινή ναυτία και το αίσθημα κόπωσης υποχωρούν.

Ίσως παρατηρήσετε, όμως, ότι γίνεστε πιο αφηρημένη και ξεχασιάρα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι να κλείσετε ραντεβού για το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας.  

Προετοιμαστείτε για αυτόν σας τον υπέρηχο και ανακοινώστε σε φίλους και συγγενείς τον ερχομό του μωρού!   

  • Ο πλακούντας έχει σχηματιστεί πλήρως και το μωρό έχει αναπτύξει αρκετά χαρακτηριστικά
  • Τα νέα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη συγκέντρωσης/μνήμης και δυσκολία αναπνοής  
  • Κρατήστε ψηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταναλώνοντας σνακ με πολύπλοκους υδατάνθρακες 

Εσείς την 11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αποχαιρετήστε την πρωινή ναυτία και την κόπωση: υποδεχθείτε την αφηρημάδα!

Μια χρήσιμη ιδέα είναι να έχετε πάντα στην τσάντα χαρτί και μολύβι για να κρατάτε σημειώσεις, αφού η ελλιπής συγκέντρωση οφείλεται σε ένα βαθμό και στο ότι δεν κοιμάστε καλά.

Ο πλακούντας σας έχει σχηματιστεί πλήρως και το σώμα σας αναγκάζεται να διοχετεύσει περισσότερο οξυγόνο στην κοιλίτσα. Γι’ αυτό, ίσως παρατηρήσετε ότι σας κόβεται η ανάσα ανεβαίνοντας τις σκάλες.

Τώρα συστήνεται να αγοράσετε σουτιέν εγκυμοσύνης, αφού το στήθος σας μπορεί να μεγαλώσει μέχρι τρία νούμερα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  

Το μωρό σας την 11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας μοιάζει ολοένα περισσότερο με μικρό άνθρωπο.

Τα οστά του προσώπου του έχουν σχηματιστεί, τα αυτιά του βρίσκονται πιο κοντά στην τελική τους θέση και έχει αναπτύξει γλώσσα και ρινική κοιλότητα. Επειδή είναι ακόμα μικροσκοπικό (στο μέγεθος σύκου), δεν θα το καταλάβετε αν γυρίζει μέσα στην κοιλίτσα σας. Τώρα τελειοποιείται η καρδούλα του και αρχίζουν να σχηματίζονται (διαιρούνται) οι πνεύμονες.  

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Προγραμματίστε το υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου, το οποίο θα σας αποκαλύψει την ημερομηνία της μεγάλης μέρας και την πραγματική ηλικία της εγκυμοσύνης σας.

Ο υπέρηχος δείχνει, επίσης, αν περιμένετε ένα ή περισσότερα μωρά. Σε πολλές γυναίκες συστήνεται να κάνουν μαζί και την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, η οποία δείχνει αν το έμβρυο πάσχει από σύνδρομο Down.

Ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας μαζί με μια αιματολογική εξέταση PAPP A μας δίνουν επαρκή αποτελέσματα για την ανίχνευση του συνδρόμου DOWN, Τρισωμίας 13 και 18 (γονιδιακές ανωμαλίες) και  τις πιθανότητας προ εκλαμψίας στην εγκυμοσύνη. Η εξέταση αυτή είναι screening δλδ βασίζεται στις πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών με βάση χαρακτηριστικά του εμβρύου που παρατηρούνται σε αυτή την ηλικία σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Δεν είναι διαγνωστική . 

Ο γιατρός ή η μαία σας ίσως συζητήσουν μαζί σας σχετικά με την επιλογή ή όχι της λήψης τροφοβλάστης ή την αμνοιοπαρακέντηση ή την διενέργεια του νέου test αίματος NIPT, ενός μη παρεμβατικού και σύγχρονου ελέγχου χρωμοσωμιακών ανωμαλιών. 

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένη -το σώμα σας δουλεύει ακατάπαυστα για να φτιάξει ένα μωρό!-, γι’ αυτό κάντε ένα διάλειμμα όποτε μπορείτε.