Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

40η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

3o Τρίμηνο: 40η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Mothercare

40η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Για αρκετές μανούλες αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Για μερικές όμως ακόμη το μωράκι μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο! Είναι φυσιολογικό και ασφαλές η εγκυμοσύνη σας να συνεχίζεται και μετά την πιθανή σας ημερομηνία έως και 10 ημέρες. Μην ανησυχείτε! Πολύ σύντομα και εσείς θα αρχίσετε να αισθάνεστε πως ο τοκετός πλησιάζει και θα αγκαλιάσετε το μωράκι σας.

Τα νεογέννητα είναι υπέροχα πλασματάκια που έρχονται στον κόσμο με μια σειρά από καταπληκτικές δεξιότητες. Μπορούν να: 

  • Βρουν τη θηλή και να πιπιλίσουν
  • Πιάσουν το δάχτυλό σας με τα χεράκια τους
  • Αναγνωρίσουν τη φωνή και τη μυρωδιά σας -και να νιώσουν θαλπωρή
  • Βλέπουν σε απόσταση 30-40 εκατοστών και εστιάζουν σε έντονες χρωματικές διαφορές

Εσείς την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η ανησυχία και η ανυπομονησία συνεχίζονται, ειδικά όταν περάσει η πιθανή ημερομηνία του τοκετού. Αν το μωρό σας δεν έχει έρθει ακόμα μετά από 7-10 μέρες, είναι πιθανό ο γιατρός να σας προτείνει την τεχνητή πρόκληση ωδίνων. Αυτό συνήθως συμβαίνει 10 μέρες μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού, δεδομένου ότι εσείς και το μωρό είστε υγιείς. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διάφορα «γιατροσόφια» είναι αποτελεσματικά στην πρόκληση τοκετού (καυτό μπάνιο, πικάντικα φαγητά, σεξ).  

Είναι πολύ πιθανό αυτή την εβδομάδα να παρατηρήσετε εντονότερο πρήξιμο στα πέλματα και τους αστραγάλους ενώ και το πρόσωπο φαίνεται να πρήζεται μερικώς.

Το μωρό σας την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μικρούλι σας, από την άλλη, νιώθει υπέροχα! Ίσως του λείπει λίγος χώρος, αλλά έχει βολευτεί στα ζεστά και λατρεύει να σας ακούει να μιλάτε και να νιώθει τις κινήσεις σας. Μόλις γεννηθεί, θα είναι ικανό να αναγνωρίζει τη φωνή σας και τα κοντινά πρόσωπα της οικογένειας. Η όρασή του έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να βλέπει σε απόσταση 30-40 εκ. και το βάρος του έχει φτάσει περίπου τα 3,3 κιλά. Οι τελικές διαστάσεις του θα μετρηθούν αμέσως μόλις γεννηθεί

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μάλλον είναι αρκετά δύσκολο να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε τώρα πια. Διαβάσατε όλα τα βιβλία στο σπίτι και είδατε κάθε ταινία της τελευταίας δεκαετίας. Βγείτε για έναν αναζωογονητικό περίπατο και απολαύστε τον χρόνο που περνάτε με τον σύντροφό σας, μιας και τους επόμενους μήνες θα ασχολείστε με… πάνες και μπιμπερό.

Κάθε ημέρα που περνά μπορεί να είναι και η τελευταία και για αυτό ίσως να έχετε έτοιμη την βαλίτσα για το μαιευτήριο με όλα τα απαραίτητα και τον ιατρικό σας φάκελο.

Καλή επιτυχία!