Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

15η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 15η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

15η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στις 15 εβδομάδες, το μωρό έχει μέγεθος μήλου, τα ποδαράκια του μεγαλώνουν και η ακοή του οξύνεται. Δεν ακούει ακόμη με το έξω αλλά μόνο με το έσω αυτί και αντιδρά στους ήχους που προκαλούνται από κρότο, γαύγισμα, κορνάρισμα

Tώρα είναι πιο πιθανό να κρυολογήσετε, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είστε περισσότερο ευαίσθητη στην γρίπη και τις λοιπές ιώσεις, καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα πέφτει σε δύναμη.

Τέλος, αρχίζετε να κοιμάστε στο πλάι γιατί η κοιλίτσα μεγαλώνει. Καθώς οι κοιλίτσα σας μεγαλώνει, περιορίζει σε ανάσκελη θέση την επιστροφή του αίματος από το μωρό σας με αποτέλεσμα να παρουσιάζετε τυπικά συμπτώματα, όπως ζαλάδα, τάση για εμετό ή βάρος. Φροντίστε να ξαπλώνετε στο πλάι, αριστερά ή δεξιά, ή να επιδιώκετε θέσεις ξεκούρασης που σας κρατούν σε κλίση από το έδαφος άνω των 30 μοιρών. Ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό

Τι συμβαίνει, άραγε, στις 15 εβδομάδες; Μεταξύ άλλων, η κοιλίτσα φουσκώνει και υποχωρούν τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου.

  • Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα {είναι σε καταστολή} δεν λειτουργεί το ίδιο με πριν, {προσέξτε τον βήχα και τα κρυολογήματα} προσέξτε την επαφή σας με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας και υπερήλικες που δεν αποτελούν άμεσα οικογενειακά σας πρόσωπα.
  • Η ακοή του μωρού σας βελτιώνεται
  • Καθώς μεγαλώνει η κοιλίτσα σας, θα βρίσκετε πιο άνετο να κοιμάστε στο πλάι 

Εσείς την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Από βουλωμένη μύτη μέχρι πιο σκούρο δέρμα, τα συμπτώματα της 15ης εβδομάδας μπορεί να σας εκπλήξουν.

Οι ορμόνες σας παράγουν περισσότερη μελανίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα να σκουραίνει, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται ελαφρώς καθιστώντας σας πιο ευάλωτη σε ιώσεις βήχα και κρυολόγημα. Ίσως δοκιμάσετε να κοιμηθείτε ξαπλωμένη στο πλάι, για να βολέψετε την κοιλίτσα που φουσκώνει. Πολλές μέλλουσες μαμάδες αποκτούν σκουρόχρωμες κηλίδες στο πρόσωπο: ονομάζονται «χλόασμα» το πρόσωπο της εγκύου και -ευτυχώς- εξαφανίζονται με τη γέννα. 

Από εδώ και πέρα, ίσως παρατηρήσετε την εμφάνιση θηλωμάτων, σαν κρεατοελιές σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Το μωρό σας την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μην απορείτε που η κοιλίτσα μεγαλώνει, αφού το μωρό σας είναι μεγάλο περίπου όσο ένα μήλο!

Τα ποδαράκια του έχουν περίπου το ίδιο μήκος με τα χέρια και μοιάζει ολοένα περισσότερο με μωρό και λιγότερο με έμβρυο.

Μολονότι τα μάτια του είναι κλειστά, μπορεί να αντιληφθεί το φως, ενώ η ακοή του οξύνεται καθώς σκληραίνουν τα μικροσκοπικά οστά στο εσωτερικό τους - άλλος ένας λόγος για να τραγουδάτε στο ντους!- .

Τώρα πια το μωρό σας κάνει πρόβα αρκετές κινήσεις, όπως το πιπίλισμα, η κατάποση, η αναπνοή κ.ά.. Καταπίνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες αμνιακού υγρού και έτσι εξασκείται για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αναπνοή και την κατάποση.

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλό είναι να ανακοινώσετε εγκαίρως στη δουλειά ότι είστε έγκυος και να ενημερωθείτε κατάλληλα για δικαιώματα μητρότητας.

Αν σκέφτεστε να κάνετε αμνιοπαρακέντηση, θα πρέπει να γίνει από την 15η μέχρι την 18η εβδομάδα. Παρόμοιες εξετάσεις εντοπίζουν εκατοντάδες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες και, παρά το άγχος να υποβληθείτε σε αυτές, θα νιώσετε μεγάλη ανακούφιση όταν πάρετε τα καλά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε. 

Προγραμματίστε την επόμενη επίσκεψη στον γιατρό ή τη μαία σας στις επόμενες δύο εβδομάδες.