Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

12η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

1o Τρίμηνο: 12η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

12η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Συγχαρητήρια, το μωράκι σας έχει σχηματιστεί πλήρως!

Όσο περνάει ο καιρός, θα μεγαλώνει και θα αποκτά μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ αρχίζει να ανταποκρίνεται σε ήχους έξω από την κοιλιά. Ίσως αισθάνεστε μια ελαφριά ζαλάδα, γι’ αυτό πίνετε άφθονο νερό και έχετε πάντα μαζί σας κάποιο σνακ. Κλείστε ραντεβού για το υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου.

Φτάσατε κιόλας στο τέλος του πρώτου τριμήνου!

Το μωρό σας έχει διανύσει αρκετό δρόμο αλλά θα μεγαλώσει ακόμα πολύ. Δείτε τι να περιμένετε την 12η εβδομάδα:    

  • Το μωρό είναι πλήρως σχηματισμένο, μένουν μόνο οι τελευταίες «πινελιές»
  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπόταση και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα  
  • Μην πιέζεστε και κάντε συχνά, υγιεινά σνακ  

Εσείς την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η μήτρα αρχίζει να πιέζεται έξω από την πύελο προς την κοιλιά, παρότι ίσως το σώμα σας δεν προδίδει ακόμα ότι περιμένετε παιδάκι.

Πλησιάζοντας το τέλος του πρώτου τριμήνου, υποχωρούν τα πρώτα συμπτώματα: ναυτία, εξάντληση και συχνοουρία. Θα παρατηρήσετε ότι ζαλίζεστε πιο συχνά, αφού το σώμα διοχετεύει περισσότερο αίμα στο μωρό. Καταναλώστε υγιεινά σνακ για να μην έχετε υπογλυκαιμία και πιείτε άφθονο νερό. 

Το μωρό σας την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Φαίνεται απίστευτο αλλά το μωρό σας έχει σχηματιστεί!

Το υπόλοιπο της κύησης θα του δώσει χρόνο να μεγαλώσει και να εξασκηθεί στις πρώτες του κινήσεις. Τώρα διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του (ίσως πάρει τη μύτη του μπαμπά του, το πηγούνι σας ή τα ζυγωματικά της γιαγιάς του). Επίσης, αρχίζουν να σχηματίζονται λιλιπούτεια νυχάκια σε χέρια και πόδια. Σε αυτή τη φάση, περιβάλλεται από ένα απαλό χνούδι που ονομάζεται lanugo, το οποίο συνήθως πέφτει πριν τον τοκετό.

Η μικροσκοπική καρδούλα του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  και θα αρχίσει να χτυπάει πιο αργά (αλλά και πάλι πιο γρήγορα από τη δική σας). 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Oι περισσότερες μανούλες κάνουν το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας αυτή την εβδομάδα.

Είναι μια ευκαιρία να απολαύσετε την πρόοδο της ανάπτυξής του από την τελευταία φορά! Σε αυτό σας τον υπέρηχο θα μάθετε ακριβώς την ηλικία του μωρού σας, η οποία μετριέται με βάση το ύψος του από το κεφαλάκι μέχρι τα ποδαράκια. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, επίσης, θα σας γνωστοποιηθεί σε αυτόν τον έλεγχο. Είναι συχνό οι δικοί σας υπολογισμοί με του υπερήχου σας να διαφέρουν. Αυτό οφείλεται συχνά στην διάρκεια του κύκλου σας πριν την ωορρηξία και τον χρόνο που χρειάστηκε για την εμφύτευση. Ωστόσο, ο υπέρηχος λέει πάντα την αλήθεια!

Πολύ πιθανόν να σας δώσουν μια εκτύπωση ή βίντεο της απεικόνισης, ώστε να τη δείξετε με καμάρι σε φίλους και συγγενείς. Το μωρό σας αρχίζει να ανταποκρίνεται σε εξωτερικούς ήχους ανοίγοντας τα πόδια και τα χέρια του.

Δοκιμάστε να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική και να του μιλήσετε. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία!