Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

19η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 19η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

19η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το να νιώσετε το μωρό να κουνιέται μέσα σας είναι μια μαγική στιγμή για εσάς και τον σύντροφό σας! Είναι φυσιολογικό σε αυτή τη φάση να αισθάνεστε λιγότερο άνετα λόγω της κοιλιάς που μεγαλώνει. 

Όχι μόνο φουσκώνει η κοιλίτσα, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους κι άλλα συμπτώματα: 

  • Οι ορμόνες φροντίζουν να χαλαρώσουν οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις
  • Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε κράμπες στα πόδια καθώς προσαρμόζεται το σώμα σας στις αλλαγές. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκετές μανούλες έχουν ανάγκη περισσότερου μαγνησίου και γυμναστικής ειδικά προσαρμοσμένης στις ανάγκες σας.
  • Θα σας βοηθήσει το να κάνετε ήπιες διατάσεις και να κάθεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Εσείς την 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν αρκετά πονάκια και ενοχλήσεις. Εκτός από μυϊκό πόνο στη μέση και πόνους στρογγυλών συνδέσμων χαμηλά στην κοιλιά, μπορεί να έχετε κράμπες στα πόδια. Θα τις αντιληφθείτε σαν σπασμούς κοντά στους αστραγάλους και, παρότι δεν είναι βέβαιο τι τις προκαλεί, είναι πιθανό να προκύπτουν από το βάρος της κοιλιάς. Για να απαλλαγείτε από τις κράμπες, τεντώστε τα πόδια με μύτη και φτέρνα (point-flex). Όπως και να’ χει, τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει το ότι ίσως νιώσετε το μωρό σας να κλωτσάει για πρώτη φορά!   

Το μωρό σας την 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Πόσα πράγματα συμβαίνουν μέσα σας! Οι αισθήσεις του μωρού οξύνονται και μπορεί πλέον να γευθεί το αμνιακό υγρό, η γεύση του οποίου αλλάζει ανάλογα με το τι τρώτε. Μην σας παραξενέψει, λοιπόν, αν κατά τον απογαλακτισμό το μωρό αγαπήσει τροφές που καταναλώνατε συχνά όταν ήσασταν έγκυος. Σε αυτή τη φάση οξύνεται η ακοή του, γι’ αυτό οι μέλλουσες μαμάδες ενθαρρύνονται να μιλούν και να τραγουδούν στην κοιλίτσα τους. Τέλος, το δέρμα του μωρού καλύπτεται από μια κηρώδη ουσία που ονομάζεται vernix caseosa (σμήγμα) και το προστατεύει από το αμνιακό υγρό. Το σμήγμα είναι εξαιρετικά ενυδατικό για το δέρμα και προσφέρει καλή προστασία στις χαμηλές θερμοκρασίες για το μωρό σας έως και την γέννηση.

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν εξετάσεις που πρέπει να κάνετε και ενημερωθείτε αν δικαιούστε κάποιες από αυτές δωρεάν ή με μειωμένη συμμετοχή από το ταμείο σας. Επίσης, αν δεν έχετε ακόμα κάνει το υπερηχογράφημα β-επιπέδου, θα πρέπει να το προγραμματίσετε μέχρι την 20ή εβδομάδα ώστε να ελέγξετε αν το μωρό αναπτύσσεται κανονικά και να μάθετε αν πρέπει να βάψετε το δωμάτιό του ροζ ή μπλε! 

Αντίστοιχα θα πρέπει να αποφασίσετε για την διενέργεια της αμοιοπαρακέντησης ή όχι έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.