Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

18th Pregnancy Week

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 18η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

18η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τόσο μικρό, κι όμως το μωρό σας κάνει την παρουσία του αισθητή λαχταρώντας ξαφνικά φαγητό. Για όλους τους νέους γονείς οι πρώτες κινήσεις του μωρού μέσα στην κοιλιά αποτελούν μια συναρπαστική εμπειρία!

Αυτή την εβδομάδα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στη μέση από τη κοιλίτσα που φουσκώνει. Μην ανησυχείτε, το σώμα σας κάνει τρομερή δουλειά με το να φροντίζει τη νέα ζωή μέσα του!

  • Ίσως έχετε ξαφνική επιθυμία για φαγητό και αισθάνεστε γενικά μεγαλύτερη πείνα
  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, καούρα στο στομάχι και εξάντληση
  • Κάντε ζεστά μπάνια, μασήστε αργά και επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας

 

Εσείς την 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καθώς η κοιλίτσα σας μεγαλώνει και γίνεται πιο βαριά (είναι στο μέγεθος μικρού πεπονιού), μπορεί να παρατηρήσετε να αλλάζει η στάση του σώματός σας. Η μέση ωθείται πιο μπροστά και η κοιλιά προεξέχει περισσότερο, τραβώντας τους μυς της πλάτης. Επιπλέον, οι ορμόνες χαλαρώνουν τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις, προετοιμάζοντάς σας για τον τοκετό. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο ή δοκιμάστε μια μπάλα ορθοσωμίας όπως αυτή των Pilates όταν κάθεστε και χαλαρώστε με ένα ζεστό μπάνιο (έχετε την τέλεια δικαιολογία!). 

Το μωρό σας την 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωρό σας έχει το μέγεθος πιπεριάς, είναι δραστήριο και, εκτός από το να κάνει τούμπες μέσα στην κοιλιά, παίζει με τον ομφάλιο λώρο. Όλη αυτή η δραστηριότητα γίνεται αισθητή σαν φτερούγισμα. Επίσης, αναπτύσσεται το νευρικό του σύστημα και τα μέρη του εγκεφάλου που καταγράφουν διάφορες αισθήσεις, όπως γεύση, αφή, ακοή και όσφρηση. Τα γεννητικά του όργανα είναι πλήρως σχηματισμένα και, αν περιμένετε αγοράκι, θα το καταλάβετε ξεκάθαρα στον επόμενο υπέρηχο! 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει επισκεφθείτε ξανά αυτή την εβδομάδα τον γιατρό ή την μαία σας. Κατά την διάρκεια αυτής σας της επίσκεψης θα θαυμάσετε ξανά το μωρό σας στον υπέρηχο , θα μετρήσετε την ανάπτυξή του και σίγουρα θα δείτε το φύλλο του!!! Μπορεί να πετύχετε μια μοναδική στιγμή του να πιπιλάει το δάχτυλό του και θα ακούσετε δυνατά την καρδούλα του να χτυπά και να κινείτε ζωηρά στην κοιλίτσα σας!

Μέχρι την 20ή εβδομάδα, θα πρέπει να προγραμματίσετε τον υπέρηχο β-επιπέδου για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό αναπτύσσεται φυσιολογικά. Η εξέταση θα αποκαλύψει το φύλο του μωρού και θα το δείτε να κινείται για πρώτη φορά! Αν δεν επιθυμείτε να μάθετε το φύλο του παιδιού, ενημερώστε εγκαίρως τον γιατρό ώστε να μην σας χαλάσει την έκπληξη. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε τις αγορές σας σε είδη εγκυμοσύνης -ρούχα, πιτζάμες, εσώρουχα- αφού τα κανονικά σας ρούχα θα σας είναι πλέον κολλητά και ίσως άβολα.