Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

39η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

3o Τρίμηνο: 39η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Mothercare

39η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Mήπως νιώθετε ότι η εγκυμοσύνη δεν τελειώνει ποτέ; Οι τελευταίες μέρες αναμονής μοιάζουν πράγματι ατέλειωτες. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις στιγμές για να ξεκουραστείτε και να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν, πχ. να δείτε ταινίες. Κάντε υπομονή!Κάθε ημέρα που το μωρό σας κερδίζει μέσα στην κοιλίτσα σας το προετοιμάζει σε σημαντικό βαθμό για την αρτιότερη υγεία του όταν γεννηθεί!

Σκεφτείτε πόσο δρόμο έχετε διανύσει και νιώστε υπερήφανη για τον εαυτό σας. Ορίστε τι νέο να περιμένετε: 

  • Tα μαλλιά σας μπορεί να δείχνουν πιο πυκνά και λαμπερά
  • Ίσως έχετε ενοχλητικές καούρες στο στομάχι -αποφύγετε τις λιπαρές τροφές και κάντε μικρά, συχνά γεύματα
  • Βιβλία και ταινίες θα γεμίσουν τον χρόνο σας ευχάριστα αποσπώντας την προσοχή σας 

Εσείς την 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Είναι φυσικό να νιώθετε ανυπομονησία και να αγχώνεστε για τον τοκετό. Παρόλα αυτά, μην αφήνετε να σας κατακλύζουν οι σκέψεις αλλά συζητήστε ό,τι σας απασχολεί με τον γιατρό σας και αφήστε φίλους και συγγενείς που έχουν παιδιά να σας καθησυχάσουν. Θυμηθείτε ότι μόλις το 4% των μωρών έρχεται στην ώρα του, γι’ αυτό είναι καλύτερο να μην μετράτε τις ώρες μέχρι τη μέρα του τοκετού. Χαλαρώστε και σκεφτείτε ότι πολύ σύντομα θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας. Πάνω από το 57% των μαμάδων θα γεννήσουν 5 ημέρες πριν ή μετά την πιθανή του ημερομηνία. Η εγκυμοσύνη σας δε μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 10 ημέρες μετά την πιθανή ημερομηνία σας. Μην ανησυχείτε το σώμα και το μωρό σας ξέρουν να σας καθοδηγήσουν σωστά για το επιθυμητό αποτέλεσμα ενός καθ’όλα φυσικού τοκετού.

Το μωρό σας την 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το νέο μέλος της οικογένειας έχει μήκος περίπου 51 εκ. και ζυγίζει γύρω στα 3,4 κιλά. Ο γιατρός το παρακολουθεί για να βεβαιωθεί ότι αναπτύσσεται κανονικά και ίσως σας πει το βάρος κατά τη γέννηση. Αρχίζει να αποβάλλει το χνούδι (lanugo) και το προστατευτικό σμήγμα (vernix caseosa) από το σώμα του, με αποτέλεσμα το κάποτε διάφανο αμνιακό υγρό να αποκτά μια γαλακτώδη απόχρωση. Τα μαλλιά και τα νύχια συνεχίζουν να αναπτύσσονται (πολλά μωρά γεννιούνται με μακριά νυχάκια!) και, όταν γεννηθεί, να είστε σίγουρη ότι θα είναι πανέμορφο. Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας , σε συνέχεια των δικών σας εντονότερων ίσως συσπάσεων, ξεκινά να εμπεδώνετε μέσα στην λεκάνη. Η θέση που θα υιοθετήσει επηρεάζετε από την δική σας στάση σώματος και την βαρύτητα. Η γυμναστική του κάνει καλό και το ίδιο και σε εσάς!

 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες έχουν την αίσθηση ότι ο χρόνος δεν περνά τις τελευταίες δύο εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ίσως να είναι πιο δύσκολο να κάνετε διάφορα πράγματα, αφού νιώθετε βαριά και κουρασμένη. Αν έχετε αποθέματα ενέργειας, μπορείτε να αγοράσετε προμήθειες για την κατάψυξη για τα πρώτα γεύματα μετά τον ερχομό του μωρού. Ζητείστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, φιλικά και οικογενειακά σας πρόσωπα για να μπορέσετε να τα καταφέρετε με τις δουλειές στο σπίτι και την δική σας φροντίδα μετά τον ερχομό του μωρού σας.

Αυτή την εβδομάδα επισκεφθείτε τον γιατρό και την μαία σας για ένα τυπικό ραντεβού για τον έλεγχο της εγκυμοσύνης σας. ‘Ισως να είναι και το τελευταίο!!!!

Περάστε καθημερινά χρόνο εξασκώντας την αναπνοή σας και φυσικά κάντε συστηματικά ασκήσεις τοκετού.