Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

34η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

3o Τρίμηνο: 34η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Mothercare

34η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα φτάνατε τόσο γρήγορα στις 34 εβδομάδες; Τώρα πια, μεγαλώνετε μαζί με το μωρό σας και ίσως νιώθετε κουρασμένη. Όσο για το μωρό σας; Περνάει υπέροχα! Η ακοή του έχει αναπτυχθεί πλήρως και λατρεύει να του λέτε τραγούδια και ιστορίες. Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας είναι πιο δραστήριο από πότε! Παρατηρείστε τις κινήσεις του και εντοπίστε τις ώρες της ημέρας που είναι περισσότερο δραστήριο ή τα γεύματα που του αρέσουν περισσότερο. Η παρατήρηση αυτή θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε στην πρόοδο της εγκυμοσύνης σας, τυχόν μείωσης της δραστηριότητάς σας που ίσως να πρέπει να ελέγξετε.

Την εβδομάδα αυτή θα κάνετε το Doppler υπερηχογράφημά σας για να ελέγξετε μαζί με τον γιατρό σας την υγεία και καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνη σας. Επίσης εάν είστε Rhesus αρνητική με τον σύντροφό σας Rhesus θετικό ο γιατρός ή η μαία σας θα σας προτείνουν την επαναληπτική δόση της γ-σφαιρίνης, μιας ένεσης που μειώνει την αντίδραση του σώματός σας έναντι τον αιμοποιητικών κυττάρων του μωρού σας.

Το μικρό σας βολεύεται αναπαυτικά μέσα στην κοιλιά σας. Για εσάς αυτό σημαίνει την επιστροφή της δυσπεψίας…

  • Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα
  • Καθίστε με την πλάτη ανασηκωμένη
  • Για μεγαλύτερη άνεση στο κρεβάτι, βάλτε ένα δεύτερο μαξιλάρι, χρησιμοποιήσετε ειδικό μαξιλάρι ύπνου για εγκύους και προτιμήστε πλάγιες θέσεις.

Εσείς την 34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ίσως δεν νιώθετε τόσο άνετα σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, μιας και το μωρό πιέζει έντονα το στομάχι σας και… χορεύει πάνω στην ουροδόχο κύστη σας. Παρά την ελαφριά ναυτία και δυσκολία αναπνοής που μπορεί να αισθάνεστε, όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς θα σας πουν πόσο όμορφη είστε! 

Ακόμη κι αν όλα τα συμπτώματα της κύησης σχετίζονται με το μωρό που αναζητάει περισσότερο χώρο μέσα στην κοιλιά, συνιστάται να μιλήσετε με τον γιατρό σας για ό,τι σας απασχολεί. Αυτή την εβδομάδα, θα σας χορηγηθεί η δεύτερη δόση της ανοσοσφαιρίνης -σε περίπτωση που είστε ρέζους αρνητικό. 

Αν το μωράκι σας δεν βρίσκεται ακόμη με το κεφαλάκι προς τα κάτω ζητείστε από την μαία σας να σας δείξει ειδικές ασκήσεις για την επίτευξη της κεφαλικής προβολής.

Την εβδομάδα αυτή θα πραγματοποιήσετε έναν επόμενο υπερηχογραφικό έλεγχο με Doppler υπέρηχο και κάποιες επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων που θα βεβαιώσουν το καλός έχειν της δικής σας υγείας και την πορεία της εγκυμοσύνη σας.

Το μωρό σας την 34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Με μήκος 45 εκ. και βάρος 2,2 κιλά, το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα και μοιάζει ολοένα περισσότερο με νεογέννητο. Το λίπος είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος όταν βρεθεί στον έξω κόσμο. Η ακοή του οξύνεται και του αρέσει να του μιλάτε και να του τραγουδάτε. Εξάλλου, η φωνή σας το βοηθάει να σας αναγνωρίζει ακόμα κι αν δεν έχετε γνωριστεί!

Το οξυγόνο είναι πολύ σημαντικό για το μωρό σας και η παροχή του από τον πλακούντα και τον λώρο ζωτικής σημασίας. Αναπνεύστε βαθιά πολλές φορές μέσα στην ημέρα, χαρίζοντας γενναιόδωρα στο μωρό σας αυτό ο δώρο. Διώξτε το άγχος , συγκεντρωθείτε στα σημαντικά θέματα αυτής της περιόδου και προετοιμαστείτε για τον τοκετό σας.

Καθημερινά κάθε μανούλα πρέπει τώρα να ασχολείται με ασκήσεις τοκετού, εξάσκηση αναπνοών και μελέτη γύρω από την μητρική τέχνη. Αν ήδη δεν το έχετε κάνει, παρακολουθήστε τώρα ειδικά σεμινάρια τοκετού – θηλασμού και φροντίδας μωρού

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

 

Αν κάνετε υπερηχογράφημα αυτή την εβδομάδα, συζητήστε με τον σύντροφό σας,τον γιατρό και την μαία τις επιλογές τοκετού. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τη μαιευτική κλινική για να εξοικειωθείτε με τον χώρο πριν τη μεγάλη μέρα. Τέλος, ρωτήστε τι χρειάζεται να έχει η βαλίτσα του μαιευτηρίου και κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα.