Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

23η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 23η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

23η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μετά από 23 εβδομάδες κύησης, έχετε προσαρμοστεί στη νέα σας καθημερινότητα και γνωρίζετε τις συνήθειες ύπνου και παιχνιδιού του μικρού σας. Θυμηθείτε να ανασηκώνετε τα πόδια πιο συχνά ξαπλωμένες σε μια κλήση στο αριστερό σας πλάι και να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. 

Με ένα μωρό που ολοένα μεγαλώνει μέσα σας, το σώμα σας εξακολουθεί να κάνει μικρές θυσίες προκειμένου να του παρέχει όλα όσα έχει ανάγκη.

  • Ίσως χρειαστεί να αγοράσετε καινούρια παπούτσια – Προτιμήστε άνετα αθλητικά φλατ παπούτσια για την εγκυμοσύνη σας
  • Το μωρό σας αρχίζει σιγά σιγά να αναγνωρίζει τη φωνή σας 
  • Μην εκπλαγείτε αν τρέξετε στην τουαλέτα μετά από φτάρνισμα ή γέλιο. Οι περισσότερες μανούλες χάνουν ούρα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ειδικές ασκήσεις πυελικού εδάφους θα σας βοηθήσουν να μειωθεί αισθητά αυτή η ξαφνική απώλεια.     

 

Εσείς την 23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μερικές από τις αλλαγές που παρατηρούνται σε αυτή τη φάση κύησης ενδέχεται να είναι ενοχλητικές ή να προκαλούν αμηχανία στις νέες μαμάδες, ωστόσο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερο νούμερο παπούτσια, ειδικά αν οι αστράγαλοι και τα πόδια αρχίσουν να πρήζονται

Η εγκυμοσύνη μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την ουροδόχο κύστη με πολλούς τρόπους. Θα παρατηρήσετε ότι πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα -καθώς το μωρό πιέζει την ουροδόχο- και είστε πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Συμβουλευθείτε τον γιατρό  ή την μαία σας αν πονάτε ή αν εμφανίσετε αιμορροΐδες: ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που προκαλεί ερεθισμό και κνησμό. Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα , κάντε συχνά κρύα ντους, εφαρμόστε κάποια ειδική κρέμα τοπικά και φροντίστε πολύ το διαιτολόγιό σας.  

Το μωρό σας την 23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ξεχαστείτε από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και σκεφτείτε ότι τα μαγουλάκια του μωρού σας γίνονται πιο ζουμερά για τα πρώτα φιλάκια! Το μωρό έχει μήκος 29 εκ. και το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλάκια του τελειοποιούνται. Ορισμένα μωρά αρχίζουν να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους με τα χείλη και τη γλώσσα. Μέσω αυτής της θηλαστικής κίνησης που εξασκούν, καταπίνουν αμνοιακό υγρό και ωριμάζουν σταδιακά τους πνεύμονες και το πεπτικό τους σύστημα. Σε αυτή την εβδομάδα τα μωράκια συνήθως ξεκινούν να παίζουν με τον ομφάλιο λώρο. Οι αισθήσεις του αναπτύσσονται σταθερά και μπορεί να διακρίνει τη φωνή σας!  Τραγουδήστε και μιλήστε του με μια λεπτή φωνούλα στοργής! Η λεπτή αυτή χροιά της φωνής σας του κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον και προοδευτικά θα νιώθει ότι του απευθύνεστε!

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπάρχει η άποψη ότι στα μωρά αρέσει να ακούνε στην κοιλιά χαλαρωτική κλασική μουσική, ποπ μουσική αλλά και δημοτική μουσική! Τι θα λέγατε για λίγο Μότσαρτ, ραδιόφωνο ή you tube?

Φροντίστε να κάνετε συχνά διαλλείματα για να τεντώνετε την πονεμένη μέση και τα άκρα σας, ξεκουράστε τα πόδια ανασηκώνοντάς τα ψηλά και αφεθείτε σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο για να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο και την ενόχληση. Προτιμήστε περισσότερο ήπιες και χλιαρές θερμοκρασίες νερού καθότι το πολύ ζεστό μπάνιο μπορεί να ρίξει την πίεσή σας και να ζαλιστείτε. Αποφύγετε κατά κανόνα την χρήση αρωματικών ελαίων ή αλάτων στο μπάνιο σας.

Αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους. Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι συγκεκριμένοι μύες αποδυναμώνονται με αποτέλεσμα να τρέχετε στην τουαλέτα με ένα φτάρνισμα ή γελώντας! Πρόκειται για απλές ασκήσεις, μικρές και διακριτικές, που μπορείτε να κάνετε βλέποντας τηλεόραση ή περιμένοντας στη στάση.

Για μεγαλύτερα αποτελέσματα και περισσότερο διασκεδαστικούς και ολιστικούς τρόπους εξάσκησης επισκεφθείτε on line ή δια ζώσης ένα τμήμα γιογκα για εγκύους.

Ρωτήστε τον γιατρό  ή την μαία σας. Κλείστε το επόμενο ραντεβού για έλεγχο την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας και δείτε στον υπέρηχο το μωρό σας που μεγαλώνει.

Τέλος φροντίστε αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων για την επόμενη σας επίσκεψη.