Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

38η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

3o Τρίμηνο: 38η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Mothercare

38η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Από στιγμή σε στιγμή θα φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας! Κάθε γυναίκα βιώνει την τελική περίοδο της εγκυμοσύνης της διαφορετικά: ορισμένες μέλλουσες μαμάδες απολαμβάνουν την ξεκούραση ενώ άλλες νιώθουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν ούτε στιγμή παραπάνω. Όπως και να’ χει, όλο αυτό που ζείτε είναι μια μοναδική εμπειρία.  Αυτή την εβδομάδα το 12% των μητέρων θα γεννήσουν το μωράκι τους.

Στις 38 εβδομάδες, θα έχετε ακόμα πολλές απορίες στο προγραμματισμένο προγεννητικό ραντεβού: 

  • Πώς θα ξέρω ότι έχει ξεκινήσει ο τοκετός; 
  • Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να διαχειριστώ τις πρόωρες ωδίνες;
  • Πότε να πάω στο νοσοκομείο ή να τηλεφωνήσω στον γιατρό ή την μαία;

Εσείς την 38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αν είχατε ήδη τις συσπάσεις Braxton Hicks, οι επόμενες θα γίνουν πιο έντονες. Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που συμβαίνουν εποικοδομητικά και βοηθήστε το μωρό σας να πάρει μια καλύτερη θέση.Δεν πονάνε αλλά είναι αρκετά δυνατές για να σας κάνουν να σταματήσετε αυτό που κάνετε για λίγο (προετοιμάζοντάς σας για όσα επακολουθήσουν). Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε προπαρασκευαστικές συσπάσεις, αφού δεν γίνονται αντιληπτές από όλες τις γυναίκες. Αν αισθάνεστε ανυπομονησία, απολαύστε στο έπακρο τον χρόνο με τον σύντροφό σας (δεν θα είσαστε μόνο οι δυο σας για πολύ ακόμα!) και βρεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα. 

Το μωρό σας την 38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 3-3,2 κιλά και συνεχίζει να αποθηκεύει λίπος για να ρυθμίσει αργότερα τη θερμοκρασία του στον έξω κόσμο. Είναι πλήρως σχηματισμένο και έτοιμο να σας συναντήσει, εκτός από τους πνεύμονες που θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν τις πρώτες τους ανάσες στον αέρα. Όπως κι εσείς, το μωρό ξεκουράζεται, κινείται τακτικά και ετοιμάζεται να συναντήσει τη νέα του οικογένεια. 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Επισκεφθείτε το γιατρό ή και την μαία σας αυτή την εβδομάδα και κάντε όσες ερωτήσεις χρειάζεστε για να λύσετε τις απορίες σας. Φροντίζετε καθημερινά τον ευατό σας και εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία ξεκούρασης.

Είναι πολύ πιθανό να ετοιμάζετε τη «φωλίτσα» του μικρού σας με όλα τα απαραίτητα λίγο πριν τον ερχομό του. Φροντίστε ο χώρος που θα το υποδεχθεί να είναι ασφαλής και άνετος. Μην εκπλαγείτε αν πιάσετε τον εαυτό σας να θέλει να κάνει δουλειές και να τακτοποιήσει το σπίτι: η προετοιμασία του σπιτιού (nesting) είναι χαρακτηριστικό «σύμπτωμα» αυτής της περιόδου. Ωστόσο, φροντίστε να μην ανεβαίνετε ψηλά και περιορίστε τη δραστηριότητα σε πολύ απλές δουλειές.