Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

16η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 16η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

16η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στις 16 εβδομάδες, το μωρό κινείται περισσότερο και κάνει αστείες φατσούλες χάρη στους μυς που δυναμώνουν. Καθώς μεγαλώνει η κοιλίτσα, είναι προτιμότερο να μην ξαπλώνετε ανάσκελα. Επίσης, έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντηλα, αφού οι διογκωμένοι ρινικοί αδένες μπορεί να προκαλέσουν μπούκωμα στη μύτη. Η ρινιτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί από τώρα και έως και το τέλος της λοχείας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ρινικά σπρέι για αυτό το σκοπό. 

Είστε τεσσάρων μηνών έγκυος και, με τον ρυθμό που φουσκώνει η κοιλίτσα, είναι ολοένα πιο δύσκολο να το κρύψετε!

  • Από εδώ και στο εξής, αποφύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα
  • Αποφύγετε να φοράτε χαμηλοκάβαλα παντελόνια με κουμπί μπροστά που σας πιέζουν
  • Προσαρμόστε την ζώνη του αυτοκινήτου σας
  • Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι σχετικά ήπια
  • Το μωρό σας ετοιμάζεται να μεγαλώσει πολύ 

Εσείς την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μην εκπλαγείτε αν σας προσφέρουν τη θέση στο λεωφορείο, αφού είναι εμφανές ότι περιμένετε μωρό (και ότι δεν έχετε απλώς παραφάει).

Οι βλεννογόνοι αδένες της μύτης είναι ελαφρώς πρησμένοι και μπορούν να οδηγήσουν σε βουλωμένη μύτη και περιστασιακή ρινορραγία, γι’ αυτό πάρτε μαζί σας χαρτομάντηλα.

Ακόμη, λόγω των ορμονών που επιβραδύνουν το πεπτικό σύστημα και της μήτρας που πιέζει τα σπλάχνα, μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα. Θα σας βοηθήσει να πιείτε περισσότερα υγρά και να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με περισσότερες φυτικές ίνες.

     

Το μωρό σας την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωρό σας είναι αρκετά «μεγάλο» (σαν αβοκάντο) για να νιώσετε τα… ακροβατικά του και θα σας εντυπωσιάσει το πόσο ακόμα θα μεγαλώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι μύες του προσώπου αναπτύσσονται και του επιτρέπουν να κάνει διάφορες γκριμάτσες. Παράλληλα, δυναμώνουν τα οστά και οι μύες και μπορεί να πιάνει με τα χεράκια και να τεντώνεται. Τα νέα του χόμπι; Να πιπιλίζει τον λιλιπούτειο αντίχειρά του και να παίζει με τον ομφάλιο λώρο.  

Αν ήδη αισθάνεστε κινήσεις αυτές συχνά μοιάζουν με εντερικές κινήσεις και μπορεί να σας μπερδέψουν.

Κάντε λίγη υπομονή. Σύντομα θα ξεκαθαρίσουν όλα.

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Από αυτή την εβδομάδα, είναι καλύτερο να μην ξαπλώνετε ανάσκελα.

Το βάρος της κοιλιάς πιέζει την κεντρική αρτηρία που διοχετεύει το αίμα στην καρδιά, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση και να νιώθετε ελαφριά ζαλάδα. Προτιμήστε να ξεκουράζεστε στο πλάι και συγκεκριμένα στα αριστερά -εκεί βρίσκεται ο πλακούντας- για να βοηθήσετε τη ροή του αίματος προς το μωρό. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης που θα υποστηρίξει αναπαυτικά το σώμα σας και, αν γυμνάζεστε, ζητήστε να σας δείξουν εναλλακτικές ασκήσεις από την ανάσκελη θέση.