Συμβουλές για νέους γονείς

Eγώ και το παιδί μου

Baby Steps | 3-5 ετών

Baby Steps | 3-5 ετών

Μέρα με τη μέρα γίνεται ένας μικρός άνθρωπος με την ικανότητα να θέτει ερωτήσεις και να συζητεί τις επιθυμίες του. Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα γίνονται ολοένα και λιγότερα, ειδικότερα καθώς αναπτύσσεται η γλωσσική ικανότητα του παιδιού. Γίνεται ολοένα και πιο περίεργο για τη μάθηση όσο πλησιάζει τα 5 του έτη.

Mothercare

Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά
•Πηγαίνουν πλέον κανονικά τουαλέτα στη διάρκεια της ημέρας και χρησιμοποιούν τη κανονική τουαλέτα με ένα σκαλάκι. Παρόλα αυτά ατυχήματα μπορεί ακόμα να συμβαίνουν ειδικότερα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

•Χρειάζονται 10 με 12 ώρες ύπνου καθημερινά 

•Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να μπορούν τα παιδιά να είναι ευέλικτα (να μπορούν να περιμένουν, να είναι λιγότερο απαιτητικά)
•Μπορούν να μετρήσουν μέχρι το 20 και πρέπει να γνωρίζουν τα χρώματα.
•Καταλαβαίνουν το μέτρημα, τα σχήματα, λίγο περισσότερο ή λιγότερο (και άλλα μαθηματικά σχήματα), αφού όλα αυτά περιλαμβάνονται στο παιχνίδι πχ στα παιχνίδια με την άμμο και το νερό στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο.
•Μερικά 4χρονα μπορεί να έχουν ξεκινήσει κανονικά το σχολείο αλλά το βρίσκουν εξαιρετικά κουραστικό. 

•Οι πρακτικές ικανότητες είναι πολύ σημαντικές για την αυτοπεποίθηση στο σχολείο πχ να είναι σε θέση να ντυθούν και να ξεντυθούν, να μπορούν να πηγαίνουν τουαλέτα μόνα τους, να πλύνουν και να στεγνώσουν τα χέρια τους, να δέσουν τα κορδόνια τους (τα παπούτσια με βέλκρο είναι πολύ εξυπηρετικά τόσο για τους γονείς όσο και τους δασκάλους). 

•Οι φιλίες αρχίζουν να γίνονται πολύ σημαντικές. Το παιδί μπορεί να αρχίσει να ανησυχεί ότι δεν κάνει πολλούς φίλους και αυτό το αίσθημα θα έρχεται και θα φεύγει για πολλά χρόνια!
•Στα 5 έτη μπορούν να απολαύσουν ένα αστείο με τους γονείς.
•Να μάθουν να γράφουν το όνομα τους σωστά και να κρατάνε το μολύβι σωστά (το κράτημα του μολυβιού είναι το πιο σημαντικό). Να αρχίσουν να μαθαίνουν να διαβάζουν με το να εξερευνούν τις συλλαβές με τη βοήθεια των δασκάλων τους.
•Τα παιχνίδια με λέξεις είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος τρόπος για τα παιδιά να αρχίσουν να μαθαίνουν να διαβάζουν και να συλλαβίζουν.
•Τους αρέσει να γνωρίζουν και να ακολουθούν κανόνες . Πχ να παίρνουν πράγματα με τη σειρά τους και να παίζουν παιχνίδια με κανόνες.
•Μπορεί να γνωρίζουν να κλωτσάνε και να ελέγχουν μια μπάλα. 
•Εάν τα ενθαρρύνουμε , μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαχαιροπήρουνα καλά. 

•Επιπλέον δραστηριότητες εκτός σχολείου και νηπιαγωγείου μπορεί να είναι σημαντικές –κολύμπι, χορός κλπ
 

Καθημερινότητα
Η καθημερινότητα έχει πλέον μπει σε μια σειρά όταν το παιδί φτάσει την ηλικία των 4 ετών και μερικές φορές η οικογένεια έχει αποκτήσει και άλλα παιδιά και έχει μεγαλώσει. Μια ισορροπημένη διατροφή και οι απαιτούμενες ώρες ύπνου είναι ακόμα εξαιρετικά σημαντικά για τα μικρά παιδιά. Κοινωνικά, τα πάρτι γενεθλίων και οι θρησκευτικές εορτές φέρνουν μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά στα μικρά παιδιά. Το σχολείο ή το νηπιαγωγείο είναι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους και λατρεύουν την αίσθηση του να
νιώθουν ανεξάρτητα –θα τα δείτε να θέλουν να κουβαλήσουν μόνα τους το σάκο τους. Θα δείχνουν ακόμα ενδιαφέρον σε κάποια γνώριμα παιχνίδια ή στα δικά τους κλινοσκεπάσματα όταν είναι κάπου αλλού και θέλουν να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια. Λατρεύουν να μιμούνται και να αντιγράφουν τους ενήλικες καθώς και να παίζουν μαζί τους.


Τι είδη χρειάζονται σε αυτό το στάδιο:
Ρουχισμός- επιπλέον έπιπλα για τη κρεβατοκάμαρα πχ το πρώτο γραφείο, επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους για βιβλία, κηρομπογιές, μολύβια, στυλό και άλλα σχολικά είδη. Ειδικό σαμπουάν για τις ψείρες είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί στα πρώτα στάδια του δημοτικού. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τα περισσότερα σχολεία. 
Προϊόντα- Ρούχα ,παπούτσια και τσάντες για το σχολείο . Ζεστά ρούχα που είναι εύκολο να τα βάλεις και να τα βγάλεις χρειάζονται σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να ζεσταθούν αμέσως και να θέλουν να βγάλουν κάποια ρούχα και δεν τους αρέσουν τα ρούχα που τσιμπάνε ή που τους ενοχλούν οι ετικέτες.
Παιχνίδια- περισσότερα παιχνίδια για το κήπο και για τη δραστηριότητα. Κατασκευαστικά παιχνίδια καθώς και παιχνίδια με τη φαντασία είναι ιδανικά για αυτά. Πχ κουκλόσπιτα, φάρμες και γκαράζ. Χρειάζεται να τα ενθαρρύνουμε στο παιχνίδι με τη φαντασία, αφού αυτό
βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν το κόσμο καλύτερα και να επαναλάβουν αυτά που έμαθαν στη διάρκεια της ημέρας μέσω του παιχνιδιού τους. Πρέπει να παροτρύνουμε το να παίζουν τα παιδιά μόνα τους για μικρά χρονικά διαστήματα γιατί αυτό τα βοηθά στη συγκέντρωση και στην ανεξαρτησία. Το να ντύνουν τις κούκλες , να καβαλάνε ποδήλατα, να παίζουν ποδόσφαιρο, να ζωγραφίζουν , να διαβάζουν βιβλία είναι μερικές από τις δραστηριότητες που θα πρέπει να προωθούνται.