Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιλέξτε αποστολή με BOX NOW και παραλάβετε την παραγγελία σας 24 ώρες το 24ωρο από το locker που σας εξυπηρετεί

60€ και άνω δωρεάν παράδοση
Βρείτε την παραγγελία σας
shop by brand

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα του πότε τα παιδιά σταματούν την πάνα και στις μέρες μας πραγματικά δεν έχει σημασία εάν το παιδί σας δεν είναι «στεγνό» πριν τα τρία του χρόνια. Η απόφαση για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στην τουαλέτα εξαρτάται από εσάς και το παιδί σας. Παρόλα αυτά, η πραγματική μετάβαση από τις πάνες στα βρακάκια είναι σημαντική για ένα παιδί και χρειάζεται υπομονή.

Πολλοί παιδικοί σταθμοί και ομάδες παιχνιδιών επιμένουν στην εκπαίδευση τουαλέτας πριν ξεκινήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν εκεί, αν και μερικοί παιδικοί σταθμοί είναι πιο ελαστικοί.

Τα μωρά δεν μπορούν να ελέγξουν την κύστη τους και το έντερό τους πριν τους 18 με 24 μήνες, και συχνά αυτό συμβαίνει και αργότερα. Επομένως το κόψιμο της πάνας δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού. 

Στις μέρες μας η πιο συνηθισμένη άποψη είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε σημάδια από το παιδί μας ως προς το πότε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση στην τουαλέτα.

 

Μερικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να είναι έτοιμο για την εκπαίδευση στην τουαλέτα :

 

1) Δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον όταν εσείς πηγαίνετε στην τουαλέτα και δείχνει ότι κατά κάποιον τρόπο κατανοεί τι κάνετε, δείχνοντας την πάνα του.

2) Βγάζει μόνο του την πάνα του

3) Η πάνα του είναι στεγνή όταν ξυπνάει

4) Φαίνεται να σας δείχνει ότι θέλει να κάτσει στο γιογιό και το χρησιμοποιεί σωστά

 

Όταν φτάσει αυτό το στάδιο, αν ο καιρός είναι ζεστός, θα μπορούσατε να τον αφήσετε χωρίς πάνα για το μεσημεριανό του ύπνο (αλλά να θυμάστε να χρησιμοποιείτε κάλυμμα στρώματος) ή κατά τη διάρκεια ενός ήσυχου απογεύματος  που δεν είστε έξω και δεν κάνετε πολλά πράγματα. Εάν, όπως είναι το πιο πιθανό κατά τις πρώτες εβδομάδες, έχει κάποιο «ατύχημα», μην κάνετε φασαρία, απλά πηγαίνετέ τον στο γιογιό και αφήστε το να καθίσει για λίγο  ώστε να κάνει τη σύνδεση. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να αγοράσετε μερικά γιογιό και να έχετε ένα στο μπάνιο, ένα στο καθιστικό και ένα στον κήπο. Εάν το παιδί σας τα βλέπει παντού, και ξέρει πότε χρησιμοποιούνται, μπορεί να τα χρησιμοποιεί περισσότερο.

 

Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να ελέγξουν το έντερό τους πριν την κύστη τους οπότε εάν έχει την τάση να πηγαίνει τουαλέτα συγκεκριμένες ώρες της μέρας ή ξεκινήσει να φαίνεται ότι ζορίζεται και κάνει γκριμάτσες, που σας δείχνουν τι πρόκειται να συμβεί, προσπαθήστε να προλάβετε την κατάσταση βάζοντάς τον να καθίσει στο γιογιό.

 

Πάνω από όλα μη θυμώσετε, ακόμη κι αν έχει ατυχήματα όταν χρησιμοποιεί το γιογιό. Δεν φταίει αυτό. Εάν καταφέρει να χρησιμοποιήσει το γιογιό, επιβραβεύστε το με αγκαλιές και χαμόγελα. Σύντομα θα λάβει το μήνυμα. Εάν όταν πρωτοξεκινήσει να κυκλοφορεί χωρίς πάνες έχετε μέρες με προβλήματα, τότε ίσως έχετε ξεκινήσει πολύ νωρίς. Κάντε ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων και ξαναπροσπαθήστε. Μπορεί να φαίνεται πολύ χρονοβόρο, αλλά να θυμάστε ότι στο τέλος όλα τα παιδιά το καταφέρνουν.

 

Ο έλεγχος της κύστης είναι πιο δύσκολος και ακόμη και τα τετράχρονα που είναι για χρόνια χωρίς πάνα έχουν που και που ατυχήματα, ειδικά εάν παίρνουν μέρος σε κάτι που τους προκαλεί ενθουσιασμό και δε θέλουν να το διακόψουν. Να έχετε πάντα ένα επιπλέον (ή τρία!) βρακάκι και παντελόνι όταν βγαίνετε έξω. Είιναι επίσης συνηθισμένη η επιδείνωση σε νήπια που έχουν μάθει το γιογιο εδώ και μήνες,  ιδιαίτερα εάν έχουν περάσει κάποια τραυματική εμπειρία, όπως τη γέννηση μίας καινούριας αδελφής ή αδελφού, ή έχουν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο. Είναι σημαντικό να μην επιστρέψετε στις πάνες, αλλά να συνεχίσετε, με την τσάντα σας γεμάτη επιπλέον βρακάκια και επιβράβευση κάθε φορά που είναι στεγνά. Τα πράγματα κάποια στιγμή θα μπουν στο σωστό δρόμο.

 

Το τελευταίο ορόσημο σε αυτήν τη χρονοβόρα διαδικασία είναι το κόψιμο της πάνας το βράδυ. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να φορούν πάνες τη νύχτα μέχρι και το πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Στην πραγματικότητα, κάποια παιδιά φαίνονται στεγνά και χαρούμενα κατά τη διάρκεια της μέρας και το βράδυ φορούν πάνα. Και πάλι, πάρτε το χρόνο σας και περιμένετε μέχρι το παιδί να φαίνεται ήρεμο και χαρούμενο. Προτείνετέ του να δοκιμάσει να κοιμηθεί χωρίς την πάνα και δείτε πώς θα αντιδράσει. Πολλοί γονείς ξεκινούν την προσπάθεια πηγαίνοντας το παιδί στην τουαλέτα ακριβώς πριν πάνε οι ίδιοι για ύπνο. Αυτό είναι χρήσιμο, αλλά δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πολύ καιρό, καθώς έτσι δε θα μάθει ποτέ να πηγαίνει μόνος του στην τουαλέτα. Μόλις φαίνεται να έχει τελειοποιήσει το να πηγαίνει μόνος του τουαλέτα μόλις σηκώνεται το πρωί, τότε μπορείτε να σταματήσετε τα νυχτερινά ξυπνήματα.

 

Προσπαθήστε να κάνετε υπομονή με το παιδί σας, και να μην κάνετε φασαρία για αυτό το θέμα. Κάποια στιγμή θα καταφέρει να μένει στεγνό. Είναι θέμα χρόνου.