Συμβουλές για νέους γονείς

Eγώ και το παιδί μου

Baby Steps | Νεογέννητο έως 3 μηνών

Baby Steps | Νεογέννητο έως 3 μηνών

Ολοκληρωτικά εξαρτώμενο, εύθραυστο, ευάλωτο, βασίζεται στους ενήλικες για να ικανοποιήσουν τη κάθε ανάγκη. Το νεογέννητο έχει μικρό έλεγχο στις κινήσεις του σώματος του, αλλά μέχρι την ηλικία των 3 μηνών θα χαρίσει τα πρώτα του χαμόγελα και τους πρώτους του ήχους στους πιο «σημαντικούς» ενήλικες της ζωής του, δηλαδή στους γονείς του.

Mothercare

Τι μπορούν να κάνουν τα μωρά 

•Το νεογέννητο χρειάζεται την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών του για να το βοηθήσουν να ξεπεράσει την μερικές φορές τραυματική εμπειρία της γέννησης και να ξεκινήσει τη διαδικασίας της δέσμευσης και της προσκόλλησης. 
•Μπορεί να υπάρξουν κάποιες σοβαρές συνέπειες στη μετέπειτα ζωή ενός παιδιού εάν αυτό δεν διασφαλίσει δεσμούς στα πρώτα στάδια της ζωής του. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση αυτό, να μην μπορεί να προοδεύσει τόσο συναισθηματικά όσο και φυσικά.
•Σωματικά ένα νεογέννητο δεν έχει καθόλου έλεγχο του κεφαλιού του και πρέπει να υποστηρίζεται όταν το κουβαλάνε, το ντύνουν ή το κάνουν μπάνιο.
•Όταν είναι ικανοποιημένο ένα μωρό, είναι παρατηρητικό, κοιτάει τα πρόσωπα των ενηλίκων και ειδικότερα απολαμβάνει να κοιτάει το γονέα κατά τη διαδικασία του ταΐσματος.
•Τα πρόσωπα των ενηλίκων είναι σπουδαίο σημείο ενδιαφέροντος για όλα τα νεογέννητα.
•Ένα νεογέννητο μπορεί να εστιάσει οπτικά περίπου στις 8 με 10 ίντσες (ιδανικό για την κατάσταση του ταΐσματος).
•Ένα νεογέννητο κλαίει δυνατά και με απόγνωση όταν είναι πεινασμένο. Τα περισσότερα κλάματα στις πρώτες 6 εβδομάδες έχουν σχέση με τη πείνα.

•Τα νεογέννητα περνούν την περισσότερη ώρα τους στον ύπνο. Κοιμούνται περίπου 16 ώρες την ημέρα. Μερικά κοιμούνται περισσότερο από άλλα.

•Τα νεογέννητα μπορεί να σοκαριστούν και να αναστατωθούν εύκολα από έντονους θορύβους.
•Το πρώτο χαμόγελο συμβαίνει στην ηλικία 4 με 8 εβδομάδων και είναι συνήθως αντίδραση στο άκουσμα της φωνής ενός πολύ οικείου ενήλικα.
•Περίπου στις 4 με 6 εβδομάδες το μωρό μπορεί να αφεθεί μπρούμυτα να παίξει. Αυτή είναι μια πολύ καλή διαδικασία για τη γενική ανάπτυξη του μωρού (περνούν το περισσότερο χρόνο τους ξαπλωμένα ανάσκελα), αφού βοηθά στο να δυναμώσουν οι μυς του αυχένα και της πλάτης και τα προετοιμάζει για να μπορούν να κάτσουν και να μπουσουλήσουν.
•Μια κουδουνίστρα μπορεί να δοθεί σε ένα νεογέννητο στις 6 με 8 εβδομάδες αλλά το μικρό έχει πολύ μικρό έλεγχο στις κινήσεις του. Περίπου στις 16 με 18 εβδομάδες αυτό βελτιώνεται και το μωρό αρχίζει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στις κινήσεις.
•Περίπου στους 2 μήνες το μωρό αρχίζει να έχει την ικανότητα της διατήρησης της μορφής ακόμα και όταν αυτή χάνεται και δείχνει ευχαρίστηση όταν αναγνωρίζει τους γονείς ή πολύ οικείους ενήλικες.
•Στο τέλος αυτού του σταδίου, το μωρό βλέπει τα χέρια του και ξεκινά το παιχνίδι με αυτά, γίνεται περισσότερο παρατηρητικό.
•Φυσικά τα μωρά αναπτύσσονται σταδιακά από το κεφάλι προς τα πόδια. Ξεκινούν από τον εγκέφαλο/κεφάλι και σιγά σιγά αναπτύσσουν την σπονδυλική τους στήλη. Όλα ξεκινούν με το μωρό να ελέγχει το κεφάλι του, μετά το λαιμό και κατόπιν ακολουθεί η περιοχή που ελέγχει τα μπράτσα και τα χέρια. Ακολουθεί ο κορμός και το τέλος το σημείο που ελέγχει τα πόδια.

Καθημερινότητα
Οι «πρώτη φορά» γονείς μπορεί να νιώθουν εξάντληση σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να τους φανεί τεράστια ευθύνη που σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου ή ενός προγράμματος να επηρεάσει την αντίληψη των γονιών για το πως τα καταφέρνουν. Αυτό είναι εντελώς φυσικό και μια φιλική διαβεβαίωση/ υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει. 
Περίπου το 20 με 30% των νέων μαμάδων μπορεί να βιώσουν το αίσθημα της κατάθλιψης/ μελαγχολίας, σε κάποιο στάδιο μετά τη γέννηση του μωρού τους. Η ενθουσιώδης προσδοκία του νέου μωρού και η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά και αυτό να αποτελέσει ένα μεγάλο σοκ. Παρόλα αυτά, στο τέλος αυτής της περιόδου, η κατάσταση γίνεται πιο εύκολη αφού τα μωρά προσαρμόζονται και αρχίζουν αν απολαμβάνουν τη καθημερινότητα τους, με το μπάνιο, το άλλαγμα και το ντύσιμο τους. Οι πρώτες απεξαρτήσεις ξεκινούν στις 8 εβδομάδες. Μερικές οικογένειες μπορεί να έχουν βοήθεια από τη γιαγιά και το παππού, το οποίο μπορεί να είναι υπέροχο αλλά υπάρχει και η περίπτωση μερικές φορές οι συμβουλές που δίνουν οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να είναι παρωχημένες καλό είναι λοιπόν να επιβεβαιώνονται οι συμβουλές τους. Άλλες οικογένειες μπορεί να έχουν πολύ μικρή υποστήριξη από γονείς και φίλους για αυτό στο mothercare συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες συμβουλές

 

Τι είδη χρειάζονται σε αυτό το στάδιο
Όλα τα βασικά είδη για το μωρό είναι απαραίτητα. Από εξοπλισμό δωματίου, φαγητού, για μπάνιο, για βόλτα, ρούχα και παιχνίδια. Επιπλέον οι νέες μαμάδες χρειάζονται σουτιέν θηλασμού, επιθέματα στήθουςνυχτικά που διευκολύνουν το θηλασμό, σερβιέτεςμαξιλάρια στήριξης για το θηλασμό κα.

Οι γονείς πρέπει να είναι προνοητικοί όταν αγοράζουν καρότσι και άλλα βασικά είδη για το μωρό. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούν τις διαφορετικές επιλογές αναφορικά με το τρόπο ζωής τους και το διαθέσιμο εισόδημα τους. Είναι σημαντικό να δουν και να σκεφτούν τα πλεονεκτήματα των travel systems που θα επιτρέψουν στο μωρό να κοιτούν είτε προς τους γονείς είτε μακριά από αυτούς. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ενθαρρύνουν τη γλωσσική ανάπτυξη και να βελτιώσουν το δέσιμο με το παιδί τους.
Πρώιμο παιχνίδι και εξοπλισμός από χαλάκια με υφάσματα, σε μουσικά παιχνίδια, λίκνα, τσάντες με χάντρες , όλα αυτά τα είδη είναι πολύ χρήσιμα στους νέους γονείς. Πολλά παιχνίδια θα τα λάβετε ως δώρα (όπως και άλλα είδη και εξοπλισμό για το νέο μωρό). 

Αναφορικά με τα παιχνίδια, διαλέξτε απλά και λίγα χρώματα και όχι πολύ έντονα και πολύχρωμα. Τα ασπρόμαυρα μπορεί να είναι άκρως ενδιαφέροντα για τα νεογέννητα αλλά το ίδιο μπορεί να είναι και τα άλλα έντονα βασικά χρώματα. Ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τα παιχνίδια για νεογέννητα προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν από έναν ενήλικα και ένα μωρό μαζί και όχι απλά να δοθούν σε ένα μωρό για να τα εξερευνήσει αυτό μόνο του. Σε αυτό το στάδιο τα μωρά είναι απόλυτα εξαρτημένα από τους  ενήλικες για να τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν το κόσμο πχ τα μωρά δεν μπορούν να κρατήσουν μια κουδουνίστρα και να ελέγξουν την κίνηση μέχρι την ηλικία των 3 με 4 μηνών. Ακόμα και όταν βάζουμε ένα μωρό σε ένα γυμναστήριο ή σε ένα χαλάκι δραστηριότητας, αυτά προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν από το μωρό μαζί με έναν ενήλικα που θα δείξει στο μωρό τι να κάνει με τα παιχνίδια και το σημαντικότερο θα μοιραστεί το παιχνίδι με το μωρό και θα επικοινωνήσει μαζί του. 

Ρουχισμός –Τα ρούχα που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα είναι άκρως εξυπηρετικά για τους νέους γονείς και κάνουν το ντύσιμο λίγο πιο εύκολο και λιγότερο εκνευριστικό πχ κορμάκια που κλείνουν μπροστά ή τα φορμάκια και τα κορμάκια με άνοιγμα φάκελο στη λαιμόκοψη που επιτρέπουν το ευκολότερο ντύσιμο. Αυτά τα κορμάκια θα βοηθήσουν στην φροντίδα του αφαλού γιατί επιτρέπουν περισσότερο αέρα να κυκλοφορεί γύρω από αυτόν και έτσι επιτρέπουν τη γρηγορότερη ίαση. Τα ρούχα για πρόωρα μωρά μπορεί να χρειαστούν για τα μωρά που γέννιουνται πριν τις 37 εβδομάδες ή στις 40 εβδομάδες αλλά έχουν μικρό βάρος. 

Mothercare

εγγραφή στο newsletter

ενημερωθείτε για τις προσφορές μας

ακολουθήστε μας

© Copyright 2024 Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ Ι.ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ

ΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 64, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 25

ΑΦΜ 094176804 ΔΟΥ: Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ. ΑΡ.Γ.Ε.Μ.Η. 2052601000