Συμβουλές για νέους γονείς

Eγώ και το παιδί μου

Baby Steps | 3 μηνών+

Baby Steps | 3 μηνών+

Ξεκινούν να αλληλεπιδρούν και είναι ενεργά μωρά που κινούνται και στριφογυρίζουν. Τώρα ξεκινούν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον γύρω τους, καθώς και τα μέλη της οικογένειας τους.

Mothercare

Τι μπορούν να κάνουν τα μωρά
•Επικοινωνούν με τους ενήλικες σε πολλά επίπεδα και επιδεικνύουν ενθουσιώδη αναμονή στο θηλασμό ή στο τάϊσμα με το μπουκάλι
•Χαμογελούν στη θέα των οικείων ενηλίκων και είναι ξεκάθαρο πότε τα μωρά είναι ικανοποιημένα.
•Αρχίζουν να κινούν τα πόδια και τα χέρια πιο ενεργά και εξερευνούν τα πάντα με το να τα βάζουν στο στόμα περίπου στην ηλικία των 4 με 6 μηνών. Ένα μωρό μαθαίνει τόσα πολλά για τα αντικείμενα απλώς με το να τα βάζει στο στόμα πχ το σχήμα, μέγεθος, την υφή κα. Υπάρχουν εκατομμύρια νευρικές απολήξεις στο στόμα που εξερευνούν το αντικείμενο και βοηθούν το μωρό να το εξερευνήσει πλήρως.
•Ξεκινούν να γυρίζουν από την πλάτη –μπροστά περίπου στους 3 με 4 μήνες, ενώ την ανάποδη κίνηση την κάνουν από τους 5 μήνες και μετά. Περίπου το 90% των μωρών μπορούν να γυρίσουν και στις 2 κατευθύνσεις έως την ηλικία των 6 μηνών. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για επιτήρηση της ασφάλειας και της υγείας του μωρού, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει μόνο του.
•Η επικοινωνία του μωρού έχει αρχίσει πραγματικά να εξελίσσεται από την ικανότητα διατήρηση της μορφής όταν αυτή χάνεται σε βάδισμα, γέλια και ξεκαρδίσματα περίπου στους 3 μήνες.

•Κάθονται με στήριξη περίπου στους 6 μήνες και απολαμβάνουν να κάθονται σε καρεκλάκι φαγητού για να παίζουν και να τρώνε. Παρόλα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένουν μόνα τους χωρίς επιτήρηση.

Καθημερινότητα
Τα περισσότερα μωρά θα αρχίσουν να κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και αυτό κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη. Η μητέρα μπορεί να σκέφτεται την επιστροφή της στη δουλειά και να σχεδιάζει το πως θα το κάνει αυτό και θα φροντίζει και το μωρό. Αυτή μπορεί να είναι μια περίοδος γεμάτη άγχος. Η οικογένεια μπορεί να πάει διακοπές πριν το μωρό μπορεί να κινηθεί και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη κατάλληλα. Αυτό απαιτεί οργάνωση –θα χρειαστούν νέα προϊόντα που είναι εύκολα στο στήσιμο πχ παρκοκρέβατο. Στο τέλος αυτού του σταδίου (6 μήνες) οι γονείς θα έχουν αρχίσει  να δίνουν στο παιδί τους στερεά τροφή σαν συμπλήρωμα γάλακτος. Οι ειδικοί προτείνουν αν ξεκινήσει η διαδικασία του φαγητού (στερεά τροφή) περίπου στους 6 μήνες. 
 

Τι είδη χρειάζονται σε αυτό το στάδιο;
Προϊόντα
- Καρεκλάκι φαγητού και είδη για το φαγητό του όπως σαλιάρες, μπολ ,ποτηράκια και κουτάλια.
Ρούχα- Το μωρό μεγαλώνει σημαντικά σε αυτό το στάδιο και έχει τη τάση να λερώνεται όταν τρώει, για αυτό και απαιτούνται περισσότερα καθημερινά ρούχα
Παιχνίδια-Το μωρό παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα παιχνίδια για τα νεογέννητα και χρησιμοποιεί περισσότερο το γυμναστήριο και τις κουδουνίστρες και στο τέλος αυτού του σταδίου θα χρησιμοποιεί πλήρως τα παιχνίδια. Συνεχίζει να εξερευνάει με το να  βάζει παιχνίδια στο στόμα. Διασκεδάζει να κοιτάει στο καθρέφτη και δείχνει ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στην αντανάκλαση του από τους 4 έως τους 7 μήνες. Του αρέσουν τα παιχνίδια με τις διαφορετικές υφές που προσφέρουν τη δυνατότητα εξερεύνησης. Μπορείτε  να του δώσετε παιχνίδια με περισσότερα χρώματα αλλά φροντίστε να κρατήσετε τα παιχνίδια απλά και όχι πολύ θορυβώδη. Αυτή είναι μια καλή ηλικία για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε απλά παιχνίδια για το μπάνιο. Χρησιμοποιήστε ένα αντιολισθικό χαλάκι για το μπάνιο- απαραίτητο όταν βάλετε το μωρό από το μπανάκι στη μεγάλη μπανιέρa.

Mothercare