Συμβουλές για νέους γονείς

Eγώ και το παιδί μου

Baby Steps | 6 μηνών+

Baby Steps | 6 μηνών+

Τα μωρά ξεκινούν να είναι πιο ευκίνητα και ενεργά με το να κάθονται, να μπουσουλούν και να παίζουν. Λατρεύουν να βγάζουν ήχους και να επικοινωνούν με τους γονείς και τους οικείους ενήλικες και αρχίζουν να νιώθουν αβέβαια απέναντι στους αγνώστους.

Mothercare

Τι μπορούν να κάνουν τα μώρα
•Τα μώρα έχουν υιοθετήσει μια σωστή καθημερινότητα
•Η ασφάλεια είναι επίσης μια σπουδαία παράμετρος σε αυτό το στάδιο. Ένα μωρό που κινείται είναι ευάλωτο σε πολλά πιθανά ατυχήματα εντός και εκτός σπιτιού. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία εξακολουθούν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Η επίβλεψη από τους ενήλικες είναι ζωτικής σημασίας.
•Η όραση είναι πολύ καλή και κινούν το κεφάλι και τα μάτια ανυπόμονα προς κάθε κατεύθυνση. 

•Συνήθως κάθονται με βοήθεια στήριξης στους 6 μήνες και μετά χωρίς βοήθεια στους 9 μήνες αλλά πάντα χρειάζονται επίβλεψη.
•Μπορούν να αρχίσουν να μπουσουλάνε γύρω στους 8 με 9 μήνες.
•Απολαμβάνουν το παιχνίδι στη κοιλιά και τα γαργαλητά 

•Τους αρέσει να τους διαβάζουν (ακόμα και σε αυτό το στάδιο) και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να τα εισάγετε στα βιβλία με τις απλές εικόνες και με διάλογο.
•Απολαμβάνου να χτυπάνε τα αντικείμενα μεταξύ τους ή να μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο (ονομάζεται μεταφορά). Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο για να ενθαρρύνετε το παιδί. Δώστε του αντικείμενα στο μέγεθος του χεριού του , ιδανικά για να τα  μεταφέρει από το ένα χέρι στο άλλο. Επίσης τους αρέσουν τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο.
•Τους αρέσει να τους μιλάνε και άλλα μέλη της οικογένειας σε μια τραγουδιστή, ψιλή φωνή. Αυτός ο τρόπος ομιλίας στα μωρά βγαίνει μάλλον φυσικά στους περισσότερους ανθρώπους και πραγματικά ενθαρρύνει τη γλωσσική ανάπτυξη.
•Αυτός ο διπλός δρόμος επικοινωνίας με ένα νέο μωρό είναι εξαιρετικά σημαντικός –παρόλο που τα μωρά δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσουν λέξεις, μαθαίνουν τους κανόνες της ομιλίας –ακούνε, μιλάνε με τη σειρά ,κοιτάνε τον άλλο όταν του μιλάει κλπ.
•Τα δόντια θα αρχίσουν να βγαίνουν σε αυτό το στάδιο

Καθημερινότητα
Το δέσιμο του μωρού με τη μητέρα είναι πολύ ισχυρό και τα μωρά προτιμούν τους οικείους ενήλικες, συμπεριλαμβανόμενων και των παππούδων και άλλα μέλη της οικογένειας. Το μωρό μπορεί να ταραχθεί εάν η μητέρα (ή το πρόσωπο που το φροντίζει) δεν είναι κοντά  και ένας ξένος εμφανιστεί. Οι γονείς έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πραγματικά γνωρίζουν την προσωπικότητα του μωρού τους, την καθημερινότητα του, τις συνήθειες του και έτσι νιώθουν και αυτοί πιο χαλαροί. Η ζωή είναι τώρα πολύ πιο ευχάριστη αφού περιλαμβάνει παιχνίδι, μουσική, διασκέδαση σε καθημερινή βάση πχ στο μπάνιο, στο άλλαγμα ακόμα και στο φαγητό. Η διαδικασία του φαγητού είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο υγιεινός τρόπος διατροφής πρέπει να υιοθετηθεί σε αυτό το στάδιο τόσο από το μωρό όσο και από την υπόλοιπη οικογένεια. Το μωρό ξεκινά να κρατά το ποτηράκι του και μπορεί να τρώει με τα δάχτυλα, ενώ κάνει προσπάθειες να κρατήσει το κουτάλι. Οι γονείς μπορεί να πάνε το μωρό τους για κολύμπι, για παιχνίδι, για γιόγκα ή σε συναθροίσεις με φίλους ή και σε παιδότοπους για παιχνίδι.

 

Τι είδη χρειάζονται σε αυτό το στάδιο;
Προϊόντα- πάρκα, εξοπλισμός ασφάλειας, πόρτες ασφαλείας, καλύμματα για τις πρίζες, ειδικός εξοπλισμός για το μπάνιο. Είδη για το φαγητό, εάν δεν έχουν ήδη αγοραστεί όπως καρεκλάκι φαγητού, μπολ, σαλιάρεςκουτάλια, μπλέντερ κλπ. Οι γονείς μπορούν να  ξεκινήσουν να αναζητούν ένα καρεκλάκι αυτοκινήτου, στο οποίο το μωρό να κοιτάει μπροστά, αλλά θα πρέπει να παροτρυνθούν να κρατήσουν το μωρό τους σε κάθισμα στο οποίο το μωρό κοιτάει προς τα πίσω για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα(συνήθως μέχρι τους 12 με 15 μήνες/ 13 κιλά- εξαρτάται πάντα από το βρεφικό κάθισμα που ήδη έχουν), αφού είναι πιο ασφαλής τρόπος για μετακίνηση. Πάντα να ζητάτε από τους γονείς το βάρος του παιδιού τους αφού είναι το σημαντικότερο κριτήριο για να αλλάξει κατηγορία καθίσματος το μωρό. Τα παιχνίδια οδοντοφυΐας και τα μασητικά παιχνίδια είναι ιδανικά για αυτό το στάδιο και θα χρειαστείτε και άλλες σαλιάρες –αφού θα του τρέχουν τα σάλια συνέχεια. 

Ρουχισμός- περισσότερα ντυσίματα, ανθεκτικά ρούχα που δεν γλιστράνε, ιδανικά για μπουσούλημα. Στο άλλαγμα της εποχής επιπλέον ρούχα που θα προσφέρουν ζεστασιά ή προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Παιχνίδια- μουσικά παιχνίδια, cd για το σπίτι και το αυτοκίνητο, καθρέφτες για το μωρό, παιχνίδια δραστηριότητας, μικρά τουβλάκια και κύπελλα που στοιβάζονται, άνετα παιχνίδια, βιβλία αφής και βιβλία με απλές εικόνες καθώς και καθημερινά αντικείμενα και ζώα.
 

Mothercare