Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
60€ και άνω δωρεάν παράδοση
Βρείτε την παραγγελία σας
shop by brand
Baby Steps | Τα μαγικά στάδια ανάπτυξης του παιδιού

Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να εμβαθύνετε στη γνώση/κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα παιδιά από τη γέννηση τους έως και τα 5 τους έτη.Αυτός ο οδηγός προορίζεται για να βοηθήσει όλους μας  να καταλάβουμε τα μωρά, τα παιδιά και τις οικογένειες ακόμα καλύτερα. Ακόμα και αν κάποιοι από εμάς έχουν ήδη τα δικά τους παιδιά είναι εύκολο να έχουμε ξεχάσει πολλά από αυτά τα σημεία.

Παρόλο που αυτός ο οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες ανά ηλικιακές ομάδες/γκρουπ, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι η ανάπτυξη των παιδιών δεν είναι μια σταθερή και όμοια διαδικασία για όλα τα παιδιά. Το καθένα από αυτά διανύει το ταξίδι της ανάπτυξης με το δικό του ρυθμό. Για παράδειγμα, θεωρούμε ως «κανονική » ηλικία για να πρωτοπερπατήσει ένα παιδί, κατά μέσο όρο τους 13 μήνες, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό και εάν ένα παιδί περπατήσει στους 9 ή στους 16 μήνες ή και ακόμα περισσότερο. Τα μωρά τείνουν να έρχονται στο κόσμο με ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα και παρόλο που αυτές οι κατηγορίες δεν είναι απόλυτες-τα μωρά αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται-οι γονείς μπορούν να έχουν μια ιδέα για το πόσο διαφορετικά πιθανώς να είναι τα αδέρφια μεταξύ τους και πάραυτα να τους παρέχεται η ίδια αγάπη και φροντίδα μέσα στην οικογένεια. 2 ψυχίατροι η Stella Chess και o Alexander Thomas κατηγοριοποιούν τα μωρά στις παρακάτω κατηγορίες:

 

Eύκολα μωρά: περίπου το 40% των μωρών υιοθέτησαν μια ρουτίνα καθημερινότητας εύκολα και γρήγορα, κοιμόντουσαν επαρκείς ώρες και αντιδρούσαν θετικά σε νέες εμπειρίες.
Δύσκολα μωρά: περίπου το 10% των μωρών ανήκουν σε αυτήν την ομάδα. Καθυστερούν να υιοθετήσουν μια ρουτίνα καθημερινότητας. Όσο εύκολα υιοθετούν μια ρουτίνα, τόσο εύκολα την επόμενη μέρα την εγκαταλείπουν. Κοιμούνται καλά το ένα βράδυ αλλά όχι απαραίτητα και το επόμενο. Τα δύσκολα μωρά έχουν τη τάση να κλαίνε πολύ, πρόβαλλαν αντίσταση σε νέες εμπειρίες και αναστατώνονται στην κάθε αλλαγή.

Δύσκολα μωρά στη προσέγγιση: Περίπου το 15% των μωρών αποτραβιόντουσαν από τους ξένους και ήταν λιγότερα εύκολα σε νέες εμπειρίες. Λιγότερο ευερέθιστα από τα δύσκολα μωρά αλλά εξίσου με «πολλή» δουλειά έπρεπε να πειστούν/εισαχθούν σε νέες εμπειρίες.
Το υπόλοιπο 35% των μωρών είχε κοινά 2 με 3 χαρακτηριστικά των παραπάνω τύπων-σε μερικές περιπτώσεις εύκολα και δύσκολα σε άλλες. Για αυτό είναι πολύ εφυσηχαστικό για τις οικογένειες να γνωρίζουν ότι δεν είναι λάθος ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, είναι μερικές φορές ο ίδιος ο χαρακτήρας των παιδιών. Οι γονείς που κατανοούν το χαρακτήρα του παιδιού τους και αναγνωρίζουν τα δυνατά του στοιχεία θα έχουν μια πολύ πιο όμορφη και ομαλή ζωή.

 

Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό θυμηθείτε τις βασικές ανάγκες που όλα τα παιδιά έχουν:
 

Συναισθηματικές και εκπαιδευτικές ανάγκες
Φροντίδα, αγάπη, σεβασμός
Χρόνο μαζί με τους ενήλικες που τα αγαπάνε
Ενθάρρυνση, επιβεβαίωση και έπαινο
Εκπαίδευση, παιχνίδι και ερεθίσματα πχ να μιλάτε και να διαβάζετε μαζί
Καθοδήγηση και πειθαρχία που διέπονται από αγάπη
 

Φυσικές ανάγκες
Ρουχισμός και ζεστασιά
Χώρος για ασφαλείς εξερευνήσεις
Καταφύγιο, ασφάλεια και επίβλεψη
Υγιεινή
Ιατρική και οδοντιατρική φροντίδα
Καλή διατροφή
Επαρκή ξεκούραση και άσκηση

Πληροφορίες ανά ηλικία

Στα 8 ξεχωριστά άρθρα υλοποιείται περιγραφή των διαφορετικών αναπτυξιακών σταδίων των μωρών από νεογέννητο έως και 5 ετών. 

Στο κάθε στάδιο μπορείτε να δείτε τι μπορεί να κάνει το μωρό στο συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης, την καθημερινότητα των γονιών και φυσικά ποια είδη θα χρειαστεί το μωρό και οι γονείς! 

 

Η ανάγνωση αυτών των άρθρων θα βοηθήσει να παρακολουθήσετε την ανάπτυξη του παιδιού σας να σας καθησυχάσει για τις αλλαγές που θα συμβούν καθώς και να σας προετοιμάσει για αυτές. Γιατί είναι υπέροχο να είσαι γονιός! 

 

Μωρά 

Νεογέννητο έως και 3 μηνών 

3 μηνών +

6 μηνών +

9 μηνών +

 

Νήπια

12 μηνών +

18 μηνών +

 

Παιδιά

2 ετών +

3-5 ετών