Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
60€ και άνω δωρεάν παράδοση
Βρείτε την παραγγελία σας
shop by brand
Οδηγός ύπνου για αρχάριους

Τα μωρά περνούν το περισσότερο χρόνο τους να κοιμούνται. Τα νεογέννητα έως και 3 μηνών κοιμούνται κατά μέσο όρο 16 ώρες ανά ημέρα, αν και κάποια μωρά μπορεί να κοιμούνται λιγότερο από άλλα. Ο ύπνος λοιπόν είναι βασικό συστατικό για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμα τιπ, καλές συμβουλές και μερικά απαραίτητα αντικείμενα για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κοιμάται με ασφάλεια. Είναι σημαντικό να λάβετε όλα τα μέτρα που μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι το μικρό σας είναι ασφαλές και νιώθει άνετα στην κούνια ή το καλαθάκι του.

Τι θα χρειαστείτε
  • Κούνια ή καλάθι ή λίκνο 
  • Στρώμα κούνιας
  • 4 κατωσέντονα
  • 4 πανωσέντονα
  • 3 Κουβέρτες
  • Θερμόμετρο δωματίου

Μη χρησιμοποιείτε τον παρακάτω εξοπλισμό κρεβατιού για μωρά κάτω των 12 μηνών

  • Παπλωματάκι
  • Μαξιλάρι
  • Θερμοφόρα
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για ασφαλή ύπνο

1. Τι κλινοσκεπάσματα να χρησιμοποιήσω για το μωρό μου; 

Εάν το μωρό σας είναι κάτω των 12 μηνών, μη χρησιμοποιείτε ποτέ πάπλωμα ή μαξιλάρι. Αντίθετα χρησιμοποιήστε ελαφριά ρούχα και ένα υπνόσακο για μωρά ή ελαφριές κουβέρτες που να φτάνουν μέχρι τους ώμους. Τοποθετήστε το μωρό σας με τα πόδια στην άκρη του κρεβατιού, έτσι ώστε να αποτρέψετε να μπει κάτω από τα σκεπάσματα 

2. Πόσες κουβέρτες χρειάζεται το μωρό μου; 

Εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο και πόσο χοντρές είναι οι κουβέρτες. Ωστόσο για να δείτε εάν το μωρό σας ζεσταίνεται πολύ, ελέγξτε εάν έχει ιδρώσει ή πιάστε το πίσω μέρος μέρος του λαιμού του ή την κοιλιά του. Μην ανησυχείτε εάν τα ποδαράκια του ή τα χεράκια του είναι κρύα, είναι φυσιολογικό. Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας είναι πολύ ζεστό αφαιρέστε μία ή περισσότερες κουβέρτες. (δείτε τον οδηγό μας)

3. Πόσο ζεστό πρέπει να είναι το δωμάτιο του μωρού μου;

Τα μωρά δεν χρειάζονται ζεστά δωμάτια. Στην πραγματικότητα η ιδανική θερμοκρασία πρέπει να είναι 16-20 βαθμούς κελσίου. Η θέρμανση καθ'ολη τη διάρκεια της νύχτας σπάνια χρειάζεται και τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται δίπλα σε καλοριφέρ ή στο άμεσο ηλιακό φως. 

4. Τι στρώμα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Είναι πολύ σημαντικό το στρώμα του μωρού να είναι στεγνό και καθαρό. Το ιδανικό είναι να αγοράζετε ένα νέο στρώμα για κάθε νέο μωρό. 

5. Μπορώ να κοιμηθώ στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό μου;

Το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμηθεί το μωρό σας είναι σε μια κούνια ή σε λίκνο μέσα στο υπνοδωμάτιο σας για τους πρώτους έξι μήνες. 

6. Πρέπει να χρησιμοποιώ υπνόσακο; 

Οι υπνόσακοι είναι ιδανικοί για τα μικρά που έχουν τη τάση να ξεσκεπάζονται. Χρησιμοποιήστε ένα κορμάκι κάτω από τον υπνόσακο. Ελέγξτε ότι το βάρος και το μέγεθος του υπνόσακου είναι κατάλληλο για το μωρό σας. Οι καλοκαιρινές και ζεστές νύχτες χρειάζονται 1 tog και οι χειμερινές 2,5. Υπνόσακοι 2,5 tog για θερμοκρασίες 16-20 βαθμούς  (οι χειμωνιάτικοι), υπνόσακοι 1 tog για θερμοκρασίες 20-23 βαθμούς .