Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

1η - 4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

1o Τρίμηνο: 1η - 4η εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά!

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

1η - 4η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Οι πρώτες αυτές εβδομάδες τις εγκυμοσύνης περνούν συχνά απαρατήρητες καθώς οι περισσότερες μανούλες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί την εγκυμοσύνη τους. Κι όμως το σώμα σας πλέον έχει έναν μικρούτσικο συγκάτοικο!

Υπάρχουν σημάδια που μπορεί να σας προϊδεάσουν πως κάτι αλλάζει. Για παράδειγμα μπορεί ήδη να νιώθετε:

  • Ναυτία και δυσφορία σε ορισμένες τροφές και οσμές
  • Ευαίσθητο στήθος που θα νιώθετε βαρύ και στο πιο μαλακό σουτιέν
  • Αίσθημα κόπωσης, ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο

 

Εσείς την 1η-4η εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Η διάθεσή σας αυτές τις ημέρες ίσως παρουσιάζει οξυθυμία ή κάποιες συναισθηματικές διακυμάνσεις όπως αυτές που μπορεί να έχετε πριν την επόμενη περίοδό σας. Γι’ αυτό και συχνά πιστεύετε πως σε λίγες ημέρες θα δείτε περίοδο , όμως όχι. ‘Ένα αίσθημα μεταλλικής γεύσης , ένα μικρό φούσκωμα, η αδικαιολόγητη αλλαγή στην διάθεσή θα επιβεβαιωθούν σύντομα με ένα τεστ εγκυμοσύνης, ως σημάδια πως σύντομα θα γίνετε γονείς!!!!

Το μωρό σας την 1η-4η εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Η νέα ζωή έχει ήδη ξεκινήσει και το μωρό σας από δύο κύτταρα στην γονιμοποίηση πολλαπλασιάζεται και μεγαλώνει διαρκώς!

Το ταξίδι του προς την μήτρα θα διαρκέσει ένα ολόκληρο τριήμερο και εν τέλει θα καταλήξει σε ένα μαλακό μαξιλαράκι μέσα στην κοιλίτσα σας, που θα το φροντίσει και θα το θρέψει με αγάπη για 9 μήνες.

Το μωρό σας έχει ήδη καθορίσει το φύλο του! Απλά έως και την 8η εβδομάδα αυτό ακόμη δεν φαίνεται. Όμως ο τύπος των χρωμοσωμάτων του είναι από την αρχή ο ίδιο και ο μπαμπάς δηλαδή το σπερματοζωάριο έχει αποφασίσει για αυτό.

Το μωράκι σας έχει την διάσταση του κεφαλιού μιας καρφίτσας και αποτελείται από τρία στρώματα. Το πάνω μέρος που αποτελεί τον νευρικό σωλήνα, το μεσαίο που είναι η καρδιά και το κυκλοφορικό του σύστημα και το κάτω που αποτελείται από τους πνεύμονες, τα σπλάχνα και το ουροποιητικό σύστημα.

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 1η-4η εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Αν εδώ και καιρό θέλατε ένα μωράκι, τότε μάλλον έχετε ήδη διακόψει το κάπνισμα, το αλκοόλ και την καφεΐνη.

Η προσοχή του διαιτολογίου σας είναι σημαντική καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής δικής σας υγείας και της ανάπτυξης του μωρού σας.

Αποφύγετε τροφές που μπορεί να σας εκθέσουν στον κίνδυνο της λυστέριας όπως μη παστεριωμένα προϊόντα (μαλακά τυριά, γάλα, αλλαντικά, γιαούρτι), ωμά ή καπνιστά προϊόντα γάλακτος ή κρέατος. Τα μεγάλα ψάρια της θάλασσας όπως τόνος, σολομός, ξιφίας, σκουμπρί, καρχαρίας, μύδια και στρείδια  πρέπει να αποφεύγονται λόγω και τέλος ωμά αυγά και πατέ. Μπορείτε να κάνετε δώρο ένα ωραίο σούσι στον ευατό σας αφού έχετε το μωράκι σας αγκαλίτσα! 

Ένα τεστ εγκυμοσύνης θα σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας. Το τεστ αίματος μπορεί να δώσει αληθή αποτελέσματα σε μόλις 1 ημέρα καθυστέρηση ενώ ένα τεστ ούρων σε 4-7 ημέρες από την καθυστέρηση της περιόδου σας.

Μιλήστε με τον γιατρό ή την μαία σας ώστε να προγραμματίσετε τον προγεννητικό έλεγχο -και τις συναρπαστικές στιγμές που θα ακολουθήσουν. 

Μετά το τεστ κύησης ένας υπέρηχος είναι απαραίτητος για να προσδιορίσει εάν το μωράκι σας είναι << στην θέση του>>.

Ο προσδιορισμός μιας ενδομήτριας ή μιας εξωμήτριας κύησης είναι σημαντική. Σε αυτή την φάση ίσως δείτε απλώς μια μικρή κοιλότητα (μπαλονάκι) με ένα μικρό σωληνάκι (το αναπτυσσόμενο μωρό σας) στην οθόνη του υπερήχου.

Η καρδούλα του τώρα σχηματίζεται για αυτό μην απογοητευτείτε αν ακόμη δεν την δείτε να πάλλεται ή δεν ακούσετε αυτή την καταπληκτική μελωδία της! Στον επόμενο υπέρηχο θα είναι εκεί να σας γεμίσει συγκίνηση.