Τι θα χρειαστείτε για το βρεφικό δωμάτιο

 

Βρεφικό υπνοδωμάτιο:
τι θα χρειαστείτε

Πόσο γρήγορα θα περάσουν αυτοί οι πρώτοι θορυβώδεις και υπέροχοι μήνες... Μοιάζει χθες που φέρατε το μωράκι σας στο σπίτι και το βάλατε στο λίκνο δίπλα στο κρεβάτι σας. Τώρα πια το λίκνο δεν το χωρά και είναι έτοιμο να πάει στην κούνια του. 

Το να φτιάξετε το βρεφικό δωμάτιο σε αυτό το στάδιο είναι μια υπέροχη διαδικασία. Θυμηθείτε ότι τα μωρά παρόλο που είναι τόσο μικρά έχουν πολλά πράγματα, για αυτό φροντίστε να υπάρχουν επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι. 

Για να σας βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε έναν οδηγό με το τι πρέπει να αγοράσετε. 

Οδηγός αγοράς για το βρεφικό δωμάτιο

Από το καλάθι στην κούνια

Τώρα που το μωρό μεγαλώνει και δεν χωράει πια στο καλάθι ή στο λίκνο του, πρέπει να το μετεφέρετε σε μια κούνια όπου θα είναι πιο αφαλές και θα έχει και περισσότερο χώρο να ξεκουραστεί. Η επιλογή μιας κούνιας που μετατρέπεται σε μονό κρεβάτι είναι μια έξυπνη επιλογή αφού, με μία αγορά, μπορείτε να καλύψετε δύο στάδια ανάπτυξης του μωρού σας. 

 

Δείτε τις επιλογές στις κούνιες που γίνονται κρεβάτια και θυμηθείτε πως ό,τι και να επιλέξετε πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ασφαλείας BSEN716: 2005. 

Lulworth cot bed nursery furniture from mothercare

mothercare cot bed bedding

 

Στρώματα και κλινοσκεπάσματα

Τα στρώματα πωλούνται χωριστά από τις κούνιες, γι' αυτό πρέπει να επιλέξετε σωστά αυτό που χρειάζεστε. Μερικές επιλογές στρωμάτων έχουν ελατήρια, ενώ άλλα στρώματα είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά. Βεβαιωθείτε πως ό,τι και να επιλέξετε έχει πάχος τουλάχιστον 10 εκατοστά και εφαρμόζει σωστά στην κούνια σας. 

 

Τα μωρά δεν χρειάζονται μαξιλάρια και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πολλές στρώσεις από απαλές κουβερτούλες παρά παπλώματα. Χρησιμοποιώντας πολλαπλές στρώσεις μπορείτε ευκολότερα να ρυθμίζετε την θερμοκρασία τους, αφαιρώντας ή προσθέτωντας στρώσεις. Υπάρχει πάντα και η επιλογή σε υπνόσακους που σας δίνει τη σιγουριά ότι το μωρό δεν θα ξεσκεπαστεί το βράδυ. 

Ώρα για αλλαγή πάνας

Ενώ μερικοί γονείς μπορούν και τα καταφέρνουν να κάνουν την αλλαγή της πάνας επάνω στο κρεβάτι τους, θυμηθείτε ότι, όταν θα πρέπει να αλλάζετε το μωρό σας πολλές φορές μέσα σε μια μέρα, η συγκεκριμένη λύση μπορεί να καταπονήσει τη μέση και την πλάτη σας. Μια αλλαξιέρα με ένα στρώμα αλλάγματος από πάνω θα κάνει τη διαδικασία πιο ξεκούραστη και θα σας δώσει έναν επιλέον χώρο αποθήκευσης για τα πράγματα του μικρού σας.  

 

Μια καλή συμβουλή είναι να φυλάτε στο πρώτο συρτάρι της αλλαξιέρας σας όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμα, όπως: πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα για το σύγκαμα.

Αποθηκευτικοί χώροι

Δεν είναι αστείο ότι το μικρότερο μέλος της οικογένειας σας έχει τα περισσότερα πράγματα; Φροντίστε να δημιουργήσετε αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για τα πράγματα του μωρού. Χώρους που θα μπορούν να μεγαλώσουν μαζί του γιατί μάλλον θα μεγαλώνει και ο όγκος των πραγμάτων που θα πρέπει να αποθηκεύσετε.  

Οι πρώτες μέρες

 

mothercare's lulworth changing unit

 

Τα πρώτα χρόνια οι αλλαξιέρες-συρταριέρες είναι η τέλεια λύση. Με συρτάρια για εύκολη αποθήκευση και πρόσβαση όλων των πραγμάτων του μωρού, θα σας λύσουν τα χέρια! Επιπλέον αποτελούν την ιδανική τοποθεσία για να αλλάζετε τις πάνες του μωρού σας: το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε ένα στρώμα αλλάγματος. 

Καθώς μεγαλώνουν

 

little bird nursery furniture from mothercare

 

Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει μπορεί να είναι ώρα να προσθέσετε και μία ντουλάπα. Το θετικό αυτής της επιλογής είναι ότι δίνει πολλές αποθηκευτικές λύσεις χωρίς να καταλαμβάνει χώρο στο πάτωμα. 

Τα ράφια και τα καλάθια αποτελούν τη τέλεια λύση για τις κουβέρτες και τα παιχνίδια. Σας σημειώνουμε απλώς ότι τα νήπια λατρεύουν να αδειάζουν τα κουτιά και να βγάζουν τα πράγματα έξω, επομένως, αν θέλετε να κρατάτε το δωμάτιο καθαρό και τακτοποιημένο, φροντίστε να μην τα φτάνουν. 

Έπιπλα για εύκολο θηλασμό

Τώρα που το μωρό έφυγε από το δωμάτιό σας και έχει πάει στο δικό του δωμάτιο, ο νυχτερινός θηλασμός θα γίνεται εκεί. Για την δική σας άνεση αλλά και τη δική του, επιλέξτε μια κουνιστή καρέκλα θηλασμού. Εξαιρετικά άνετη, θα αποτελέσει την τέλεια λύση! 

 

Μην ξεχάσετε! Όταν θα έχετε κοιμήσει το μικρό σας και θα θέλετε να βγείτε στις μύτες από το δωμάτιο για να μην το ξυπνήσετε, θα χρειαστείτε ένα φωτάκι νυχτός για να βλέπετε πού πηγαίνετε. Επίσης, το ίδιο φωτάκι θα σας διευκολύνει όταν θα θέλετε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στο βρεφικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

nursing chairs from mothercare

little bird playmat at mothercare

 

Προσθέτοντας τις δικές σας λεπτομέρειες

Η διακόσμηση και το στήσιμο του βρεφικού δωματίου είναι μια υπέροχη διαδικασία. Κορνίζες με φωτογραφίες και όμορφα χρώματα θα δώσουν τη δική σας προσωπική πινελιά στο χώρο. Εκτός, όμως, από την αισθητική, το δωμάτιο πρέπει να παρέχει στο μικρό σας τα κατάλληλα ερεθίσματα. Μουσικά παιχνίδια για την κούνια, κέντρα δραστηριοτήτων, πολύχρωμα χαλάκια και παιχνίδια θα δώσουν στο χώρο όχι μόνο χρώμα αλλά θα το κάνουν και ιδανικό για την σωστή ανάπτυξη του μωρού σας!

 

 

Ασφάλεια & βρεφικό δωμάτιο 

Το μωρό σας πρέπει να είναι ασφαλές στο δωμάτιό του. Μπορεί να είναι μικρό τώρα αλλά σε μηδέν χρόνο θα τριγυρίζει μέσα στο δωμάτιο εξερευνώντας τα πάντα! Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πρίζες έχουν ασφάλειες, τα συρτάρια και τα ντουλάπια είναι ασφαλώς κλεισμένα και ότι δεν υπάρχουν ακάλυπτα και εκτεθειμένα καλώδια.  

 

Όλα τα έπιπλα πρέπει να είναι σωστά συναρμολογημένα και ασφαλισμένα στους τοίχους. Η κούνια είναι σωστό να τοποθετηθεί μακριά από παράθυρα και καλοριφέρ. 

 

Τέλος, τοποθετήστε μια ενδοεπικοινωνία μέσα στο βρεφικό δωμάτιο που θα σας επιτρέπει να ελέγχετε το χώρο ακόμα και αν δεν είστε μέσα σε αυτόν.