Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

37η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

3o Τρίμηνο: 37η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.

Mothercare

37η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

 

Συγχαρητήρια! Έχετε μπει στον μήνα σας και από στιγμή σε στιγμή θα αγκαλιάσετε για πρώτη φορά το μωρό σας. Εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες μέρες για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε περιμένοντας τη σπουδαία μέρα.  

Έχοντας μπει στον μήνα σας, μπορεί να κάνετε μια μικρή… πρόβα για τον τοκετό με τις συσπάσεις Braxton Hicks. Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται στις 40 εβδομάδες, αλλά καλό είναι να είστε προετοιμασμένη για τα παρακάτω σημάδια επικείμενου τοκετού: 

  • Τα νερά σπάνε απελευθερώνοντας το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό 
  • Οι συσπάσεις γίνονται πιο έντονες και τακτικές από τις προπαρασκευαστικές (Braxton Hicks)
  • Αποβάλλεται η βλέννη που καλύπτει το στόμιο του τραχήλου  

Εσείς την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Νιώθετε ταυτόχρονα ενθουσιασμό, ανυπομονησία και άγχος. Η 37η εβδομάδα δεν φέρνει νέα συμπτώματα, όμως η ανάγκη να ξεκουραστείτε παραμένει. Στο υπερηχογράφημα αυτής της εβδομάδας θα συζητήσετε με τον γιατρό  ή την μαία σας για τον τοκετό κι εκείνος θα ελέγξει τη θέση του μωρού (νιώθετε ήδη την πίεση του κεφαλιού στη λεκάνη σας). Ο τοκετός είναι επικείμενος και θα συμβεί στο 5% των μαμάδων αυτή την εβδομάδα.

Το μωρό σας την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Από το κεφαλάκι μέχρι τα πατουσάκια του, το μωρό έχει μήκος 48,6 εκ. και ζυγίζει 2,8 κιλά. Το απαλό χνούδι που σκέπαζε την επιδερμίδα του (lanugo) αρχίζει να πέφτει, όπως συμβαίνει και με τη λευκή παχύρρευστη ουσία (vernix caseosa) που το περιβάλλει (το μωρό τα καταπίνει και προετοιμάζεται για τα πρώτα του κακά). Στο κεφάλι, ωστόσο, φυτρώνουν μαλλάκια και αποκτούν το πρώτο τους λουκ!

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αν δεν έχετε ετοιμάσει ήδη τη βαλίτσα του μαιευτηρίου, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε. Θα σας συναρπάσει να διαλέξετε τα πρώτα του μικροσκοπικά ρουχαλάκια και όλα τα απαραίτητα για τον ερχομό του. Ο γιατρός ή η μαία  σας θα σας ενημερώσει σχετικά με τις επιλογές τοκετού και θα φροντίσει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Πλάνο τοκετού φτιάξαμε; Αν όχι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή! Μετά την ενημέρωσή που λάβατε με τα μαθήματα προετοιμασίας αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποτυπώσετε τις δικές σας σκέψεις και αποφάσεις στο χαρτί. Φτιάξτε το δικό σας πλάνο τοκετού, σημειώνοντας τα σημεία που για εσάς είναι σημαντικά σχετικά με τις λεπτομέρειες της μαιευτικής φροντίδας που θέλετε να σας παρασχεθεί στον τοκετό και τον θηλασμό. Επικοινωνήστε το πλάνο αυτό στο γιατρό ή την μαία σας και συζητήστε μαζί τους σχετικά με τις επιλογές σας.

Κάντε καθημερινά ασκήσεις τοκετού και εξάσκηση αναπνοών! Ο τοκετός είναι στο χέρι σας και μπορείτε μέσα από ενέργειες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να γίνει πιο ανώδυνος και εύκολος!