Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Η εγκυμοσύνη μου

20η Εβδομάδα Εγκυμοσύνης

Mothercare

H εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

2o Τρίμηνο: 20η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλωσόρισες νέα μαμά και μπαμπά! 

Ένα νέο ταξίδι με συγκλονιστικές εμπειρίες ξεκινά για σένα και το Mothercare, μέσα από αυτό το ημερολόγιο, από την 1η έως και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου θα σε ακολουθεί και συμβουλεύει πιστά.

Ενημερώσου για όλα όσα οι γονείς χρειάζονται να γνωρίζουν από την εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του μωρού, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία σας, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σας αλλά φυσικά και τον τοκετό, τον θηλασμό και την βρεφική φροντίδα.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού  IBCLC σε κάθε εβδομάδα σου δείχνει έναν ξεχωριστό δρόμο, προς ένα υγιές και χαρούμενο μωρό. 

Mothercare

20η Εβδομάδα εγκυμοσύνης

Παράξενα όνειρα, πιο πυκνές τρίχες και περιστασιακός πόνος στη μέση είναι κάποια από τα… ενδιαφέροντα συμπτώματα που σας επιφυλάσσει η 20ή εβδομάδα. Σκεφτείτε ότι έχετε διανύσει το μισό της εγκυμοσύνης και ότι βρίσκεστε πιο κοντά στο να αγκαλιάσετε επιτέλους το μικρό σας. 

Το σώμα σας τα έχει καταφέρει θαυμάσια μέχρι τώρα και το περιμένουν ακόμα πολλές συναρπαστικές αλλαγές: 

  • Από εδώ και στο εξής, η κοιλιά θα μεγαλώνει κατά 1 εκ. περίπου κάθε εβδομάδα
  • Η ήπια σωματική άσκηση μπορεί να ενδυναμώσει τους μυς και να σας ανακουφίσει από τον πόνο στη μέση
  • Θυμηθείτε ότι ο κατάλληλος ρυθμός άσκησης είναι αυτός που θα σας επιτρέπει να μιλάτε χωρίς να λαχανιάζετε 

Εσείς την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος ανανεώνει σημαντικά τα κύτταρα σε μαλλιά και νύχια με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα καλύτερά τους! Από την άλλη, τα νύχια μπορεί να είναι πιο ξηρά και εύθραυστα, γι’ αυτό «επενδύστε» σε μια καλή κρέμα χεριών. Επιπλέον τα μαλλιά σας μεγαλώνουν πιο γρήγορα και είναι πιο πλούσια -όχι, δεν είναι η ιδέα σας! Ένα, ακόμη, περίεργο σύμπτωμα, είναι τα πολύ ζωντανά (ή τρομακτικά) όνειρα εξαιτίας των ορμονών, του άγχους και της αϋπνίας. Μην ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικά.

 

Το μωρό σας την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κάθε εβδομάδα, το μωρό σας γίνεται πιο μεγάλο και δυνατό. Από αυτή την εβδομάδα η μέτρησή του θα γίνεται από το κεφάλι μέχρι τα δαχτυλάκια των ποδιών αντί μέχρι το ποπουδάκι του. Εξακολουθεί να έχει άπλετο χώρο μέσα στην κοιλιά για… γυμναστικές επιδείξεις και κάποιες έντονες κινήσεις του μπορεί να σας ξαφνιάσουν! Σε αυτή τη φάση αναπτύσσεται το νευρικό του σύστημα και οι αισθήσεις του. Μέρος του αμνιακού υγρού που καταπίνει καταλήγει στα έντερα προετοιμάζοντάς το για τα πρώτα του κακά. 

Mothercare

Τι πρέπει να κάνετε την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αν δεν έχετε κάνει υπερηχογράφημα β-επιπέδου, θα το κάνετε αυτή την εβδομάδα. Έτσι, θα βεβαιωθείτε ότι όλα προχωρούν σωστά μέσα στην κοιλίτσα σας και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα ακροβατικά του μικρού σας σε ζωντανή μετάδοση! Η εξέταση μπορεί να σας αποκαλύψει, επίσης, αν περιμένετε αγόρι ή κορίτσι.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτό το υπερηχογράφημα θα σας δώσει την απάντηση περί της αρτιμέλειας και καλής ανάπτυξης του μωρού σας. Είναι το σοβαρότερο υπερηχογράφημα για την πορεία της εγκυμοσύνης σας. Μέσω αυτού μπορούμε να ξέρουμε εσωτερικά και εξωτερικά την σωστή εξέλιξη της ανάπτυξης όλων του των συστημάτων κυκλοφορικό, νευρολογικό, πεπτικό, αναπνευστικό αλλά και την εξωτερική εμφάνιση μελών και σημείων του σώματος του. Από εδώ και πέρα μπορείτε να είστε σίγουρες πως όλα είναι καλά!

Ενημερώστε εγκαίρως τον γιατρό σε περίπτωση που δεν θέλετε να μάθετε το φύλο του παιδιού, ώστε να μην σας χαλάσει την έκπληξη. 

Χαρείτε το, βιντεοσκοπήστε το, φωτογραφείστε το και κλείστε το επόμενο ραντεβού σας μεταξύ 24 και 26 εβδομάδων.